Tuinkussens Opbergen

Zodra de zomer is afgelopen en de winter dichterbij komt, is het tijd om de tuinkussens weer op te bergen. Hoewel buitenkussens gemaakt zijn om bestand te zijn tegen slijtage, kunnen de kussens echter beschimmeld of muf worden. In het ergste geval kunnen ze zelfs door ongedierte besmet worden als ze buiten het seizoen niet correct worden opgeborgen. Leer hoe je jouw tuinkussens op de juiste manier opbergt om zolang mogelijk te genieten van een set die er als nieuw uit blijft zien.

Drie stappen om jouw tuinkussens op te bergen

tuinkussens opbergen

Stap 1: Was de kussens en laat ze daarna volledig drogen

Schoonmaken is waarschijnlijk de meest onderschatte stap als het gaat om het opbergen van spullen in de winter. Omdat de seizoenen snel veranderen, gooien veel mensen zo snel mogelijk de vuile buitenspullen in de opslag. Hoe je de tuinkussens reinigt, hangt af van de stof en of de buitenkant verwijderbaar of niet is.

  • verwijder de kussens van de basis en gebruik een bezem om bladeren, vuil en puin weg te vegen.
  • Gooi afneembare kussenhoezen in de wasmachine en laat ze aan de lucht drogen. Als de hoezen niet verwijderd kunnen worden, schrob je de buitenstof met een zachte reinigingsborstel en een mild schoonmaakmiddel.
  • Spoel het schuim grondig af met de slang en laat het kussen aan de lucht drogen op een zonnige en warme dag. Door de stof in de zon te drogen, wordt de stof gedesinfecteerd en worden eventuele geurtjes verwijderd.
  • Om de paar jaar moet een ingebouwd vochtbestendig kussen opnieuw behandeld worden. Je kunt dit doen door een waterdichtmakende spray te kopen en de kussens ermee te behandelen zoals staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Stap 2: Kies een geschikte container of verpakking voor opslag

Het belangrijkste doel van het opbergen van tuinkussens is om vocht en ongedierte buiten te houden. Tuinkussens mogen niet nat worden en als ze dat wel doen, moeten ze zo snel mogelijk grondig worden gedroogd voordat de schimmels en meeldauw een kans krijgen om te groeien. Hier zijn een aantal algemene tips om in gedachten te houden tijdens het uitkiezen van een tuinkussen-hoes of opbergdoos.

Luchtdichte containers:
Je kunt tuinkussens in luchtdichte bakken bewaren als je niet van plan bent de kussens voor langere tijd op te bergen. Idealiter zou de stof moeten ademen, echter de luchtdichte containers zorgen ervoor dat er geen motten of ongedierte bij het materiaal kan komen. Zorg er voor dat de kussens geen vocht bevatten voordat je ze in de bak doet.

Stoffen opbergtas:
Als je in een gebied woont met een hoge luchtvochtigheid, is het een vergissing om kussens in een luchtdichte verpakking op te bergen. Het vocht van buitenaf kan naar de binnenkant van de container worden overgebracht. Kies in dit geval voor een ademende stoffen tas zodat de lucht door de kussens kan bewegen en niet vast komt te zitten.

Dekens:
Gebruik een zeildoek, een aantal lakens of een handdoek om de kussens in elkaar te wikkelen wanneer je ze opslaat in een garage of een ander gebied waar knaagdieren kunnen komen. De extra stof zal fungeren als een extra beschermende barrière en zal werken als je geen opbergzakken wilt kopen. Gebruik liever geen plastic zeildoek als de luchtvochtigheid erg hoog is. In lakens kan de lucht namelijk beter circuleren dan in een zeildoek.

Stap 3: Berg de tuinkussens op in een droge plaats

De locatie die je kiest, maakt het belangrijkste verschil bij het opbergen van tuinkussens. Idealiter wil je een droge omgeving kiezen met een constante temperatuur en vochtigheid. Als je de keuze hebt tussen het opbergen van kussens in een garage of een afgewerkte kelder, kies dan voor de afgewerkte kelder. De temperatuur en luchtvochtigheid van een garage fluctueert constant als gevolg van het openen en sluiten van de deur. Zorg er voor dat de kussens niet op de grond verblijven zodat knaagdieren een kleinere kans hebben om aan de kussens te komen.

Oplossingen en tips om tuinkussens op te bergen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen. Heb je zelf een goede tip of ervaring met het opbergen van tuinkussens? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment