Vlekken Tafelkleed & Tafelkleed Wassen

Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker deze te verwijderen is. Het is dus raadzaam om een gebruikt tafelkleed direct te wassen om de vlekken er uit te krijgen. Wij behandelen in dit artikel alle mogelijke vlekken op een tafelkleed. Van vetvlekken tot het wassen van een damast tafelkleed.

Hoe krijg je hardnekkige vlekken uit een (oud) tafelkleed?

vlekken in tafelkleed

Oude Vlekken Verwijderen

Zo was je damast tafelkleden en krijg je oude vlekken uit jouw tafelkleed

Eerst weken, dan in de wasmachine

Je kunt eerst proberen om het kleed even een paar uur in de week te leggen. Schoonmaakzijn en biotex zijn voor een dergelijke sopje de beste schoonmaak artikelen. Ook een beetje Vanish kan het uiteindelijke resultaat verwijderen. Wrijf de vlekken plaatselijk even extra goed in met het middel voordat je ze in de week legt.

Na het weken kun je het tafelkleed in de wasmachine doen en zo heet mogelijk wassen. Dit geldt voor zowel normale tafelkleden als voor damast tafelkleden. 

Let hierbij wel op dat je niet heter wast dan aangegeven wordt op het label!

Allesreiniger voor het wassen van het tafelkleed

Als de vlekken hardnekkig zijn en er niet uit gaan, dan kun je als tussenstap ook nog allesreiniger proberen. Wrijf de vlek hier goed mee in voordat je deze in de wasmachine doet op een zo heet mogelijke temperatuur (maar niet heter dan staat aangegeven op het waslabel).

 

Andere oplossingen en tips voor het reinigen van tafelkleden

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om vlekken uit een tafelkleed te halen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza! Of stel je vraag als je er niet uitkomt! 

21 Comments

 • Neeltje

  5 augustus 2021

  Ja, nog steeds aan het stoeien met vlekken, met name in de geborduurde tafelkleden die niet dagelijks gebruikt worden. Naast de vlekken ook verkleuring van liggen door verminderd gebruik.

  Helaas is het me na verschillende optie om te wassen niet gelukt de vlekken weg te wassen.

  Uitgevoerde acties : op een heet programma 75 graden, met vanish, met azijn, met glansspoel, met ossengal met O2 choor. geen resultaat.

  De kleur van alle DMC borduurgaren is hetzelfde gebleven.

  Reply
 • Myrna

  27 juli 2021

  Helaas zijn vlekken in tafellinnen bij mij nog steeds actueel. Soms is het wat lastig om ze te verwijderen en dan is deze site weer handig om te bezoeken. Ik vind het wel lastig om de verhoudingen water – chloor en andere middelen te bedenken en of het lauw of warmer moet zijn. Enfin het blijft “aanmodderen”.

  Reply
 • Hans

  2 maart 2021

  Aan het stoeien met zo'n oud kleed op tafel, dus niet linnen. Maar het gaat prima schoon worden. Ben ook totaal verbaasd dat de dames hierboven dat niet wisten in 2006: de beste vlekkenverwijderaars: Sneeuw en/of water/azijn. Natte niet doorweekte spons met dat mengesl doet vlekken verdwijnen, stof eveneens, en brengt de oorspronkelijke kleur weer naar boven. In zwaardere gevallen (maar dat kan dus alleen is wintertijd en die is dus net weer over…..) kleed met vuile bovenkant omgekeerd op de sneeuw leggen. Sneeuwkristallen trekken het vuil er uit.

  Reply
 • Huishoudplaza

  15 januari 2021

  Vraag me af of er iemand in 2021 nog aan het stoeien is met vloerkleden of dat dit alleen maar problemen waren van 15 ! jaar geleden. Wij helpen graag iig bij problemen dus laat het via de reacties weten!

  Reply
 • MJB

  1 november 2006

  Hoi allemaal,

  De eindstand:

  Vlekken vs. MJB: 4-0

  Het zijn wel heel hardnekkige vlekken en ze hebben gewonnen! Ze verdwijnen helemaal niet door chloor! Heb het vandaag geprobeerd, maar het mocht niet baten. Nou ja, ik heb het in ieder geval geprobeerd.

  Reply
 • K'tje

  30 oktober 2006

  Hopelijk heb je wel verdunde chloor gebruikt, anders nu een gaatje in je kleed. Hoe is de stand van zaken?

  Reply
 • Helena

  30 oktober 2006

  Wat je ook nog kunt proberen is Dasty. Dit is een superontvetter en te koop bij de Wibra. De vlekken inspuiten, even laten inwerken en wassen in de wasmachine. Succes ermee!

  Groetjes van Helena.

  Reply
 • MJB

  26 oktober 2006

  wow, je hebt gegoogled voor mij, wat aardig! Ik denk dat ik dat geborduurde tafelkleed eerst maar eens probeer aan te stippen met een wattenstokje met chloor, zo kan ik het borduurwerk misschien ontwijken. En als ik er dan niet zo heel goed naar kijk kan ik net doen of die vlekjes bij het borduurwerk horen…Wink

  En die andere tafelkleden… Ik denk dat ik die maar bij heel woeste etentjes ga gebruiken, uiteindelijk zullen ze dan helemaal tie&die worden, net of dat zo hoort, haha! Ik ben nogal een morsig type, dus dat is vast zó gebeurd.. Iets eten met kerry, aardbeien, koffie, spinazie enz, dan wordt het nog mooi kleurig ook..

  Bedankt allemaal voor het meedenken!

  Reply
 • PePo

  26 oktober 2006

  Dan beginnen we maar niet over babyolie…

  Volgens mij is borduurzijde van katoen gemaakt.

  Als ik googel, kom ik zowel katoen als kunststof tegen: Katoen, polyester en viscose worden genoemd bij het zoeken op borduurgaren.

  Reply
 • S-je

  26 oktober 2006

  Volgens mij heet het niet voor niets borduurzijde en is het dus van zijde. (Hoewel in hondenbrokken ook geen honden zitten…………….)

  Reply
 • K'tje

  25 oktober 2006

  Ik heb dat bij een paar theedoeken, ook op 95 graden krijg ik ze niet schoon.

  Reply
 • jo

  25 oktober 2006

  Ik gebruik vaak gewoon allesreiniger op vlekken. De moeilijkste vlekken gaan er vaak uit. Even inlaten trekken en dan in de wasmachine.
  Groetjes Jo

  Reply
 • MJB

  25 oktober 2006

  Haha, zo’n vlekkenschaar heb ik ook! Chloor is helaas geen optie, ik heb 2 gekleurde tafelkleden, en de andere is wel wit, maar geborduurd met gekleurd garen. Het staat nu in een ammoniaoplossing, dat zou toch moeten werken, hoop ik. Het heeft in ieder geval op mijn luchtwegen en ogen een pittig reinigende werking, ze zijn helemaal schoongespoeld! 😉

  Reply
 • S-je

  25 oktober 2006

  Tja, en als niks helpt, dan helpt de vlekkenschaar altijd nog, maar ja……………………. 😉

  Als de vlekken op witte stof zitten, dan is chloor de gouden tip. Ik heb daar tot nu toe alle vlekken mee uit gekregen die er in de gewone was of met andere kunstgrepen niet uit gingen.

  Wel daarna goed uitspoelen en wassen in de wasmachine om de chloorlucht eruit te krijgen.

  Reply
 • MJB

  25 oktober 2006

  Ik heb het net geprobeerd met allesreiniger, maar helaas….. de vlekken zitten er nog in. Misschien werkt dat beter met wat versere vlekken. Ga het nu proberen met ammonia.

  Reply
 • Louise

  23 oktober 2006

  Ik heb het zelfs eens heel voorzichtig met chloor geprobeerd maar dat was geen echt succes: vlek weg kleur weg 🙁 (gelukkig geen echt oude kleden)

  Reply
 • MJB

  23 oktober 2006

  Tast ammonia de kleur dan niet aan? En moet je het dan een tijdje laten weken? En moet dat dan een warm “sopje” zijn? Wat een vragen hè? Embarassed

  Reply
 • Rhiannon

  23 oktober 2006

  Is water en ammonia (verhouding 9:1) misschien een idee? Voor mijn vloerkleden werkt het, misschien ook voor de tafelkleden?

  Reply
 • grijswolfje

  22 oktober 2006

  Tja, je zou kunnen kijken of de vlekken weggaan met ossegal zeep.
  En natuurlijk het ouderwetse op de bleek leggen wil ook weleens helpen (in de zon leggen en nat houden) maar dat lukt met dit weer niet echt.

  Reply
 • MJB

  22 oktober 2006

  Help! Ik heb een aantal tafelkleden waar vlekken in zitten. Helaas weet ik niet wat voor vlekken het zijn. Sommige vlekken zijn donkergeel, en andere lijken wel van koffie of vet. Ik heb ze al geprobeerd te verwijderen met vanish, maar dat hielp niet. Eén van de tafelkleden is geborduurd, dus die durf ik op meer dan 60 graden te wassen. Het zijn erfstukken van mijn oma, en ik zou het zonde vinden om ze weg te moeten gooien. Kan iemand mij helpen?

  Reply
 • MJB

  12 oktober 2006

  Helaas pindakaas, de ammonia heeft niet geholpen. Ik ben een beetje bang dat ik die vlekken voor lief moet nemen… En dan tijdens het eten een strategische manier van tafeldekken verzinnen, zodat alle vlekken bedekt zijn, haha! Weet iemand of de gemiddelde borduurzijde van katoen of synthetisch materiaal is? Misschien heeft chloor dan geen invloed op de geborduurde gedeeltes…

  Reply

Leave a Comment