Oude Vlekken Tafelkleed

Hoe krijg je vlekken uit een oud tafelkleed

Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker deze te verwijderen is. Het is dus raadzaam om een gebruikt tafelkleed direct te wassen in de wasmachine. Maar soms komt dit er niet van. Of je bergt een tafelkleed op waar nog vlekken in zitten zonder dat je dat doorhebt. Of je hebt nog een leuk oud tafelkleedje van je oma waar een vlek in blijkt te zitten. Hoe los je dat op?

Hoe krijg je vlekken uit een oud tafelkleed?

vlekken in tafelkleed

Eerst weken, dan in de wasmachine

Je kunt eerst proberen om het kleed even een paar uur in de week te leggen. Azijn en Biotex zijn hier handig producten voor. Ook een badje met Vanish kan werken. Wrijf de vlekken plaatselijk even extra goed in met het middel voordat je ze in de week legt. Na het weken kun je het tafelkleed in de wasmachine doen en zo heet als mogelijk wassen (maar niet heter dan staat aangegeven op het waslabel)

Allesreiniger

Als de vlekken hardnekkig zijn en er niet uit gaan, dan kun je allesreiniger proberen. Wrijf de vlek hier goed mee in voordat je deze in de wasmachine doet op een zo heet mogelijke temperatuur (maar niet heter dan staat aangegeven op het waslabel).

Andere oplossingen en tips voor het reinigen van tafelkleden

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om vlekken uit een tafelkleed te halen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza! Of stel je vraag als je er niet uitkomt! 

17 Reacties

 • MJB

  12 oktober 2006

  Helaas pindakaas, de ammonia heeft niet geholpen. Ik ben een beetje bang dat ik die vlekken voor lief moet nemen… En dan tijdens het eten een strategische manier van tafeldekken verzinnen, zodat alle vlekken bedekt zijn, haha! Weet iemand of de gemiddelde borduurzijde van katoen of synthetisch materiaal is? Misschien heeft chloor dan geen invloed op de geborduurde gedeeltes…

  Reageer
 • MJB

  22 oktober 2006

  Help! Ik heb een aantal tafelkleden waar vlekken in zitten. Helaas weet ik niet wat voor vlekken het zijn. Sommige vlekken zijn donkergeel, en andere lijken wel van koffie of vet. Ik heb ze al geprobeerd te verwijderen met vanish, maar dat hielp niet. Eén van de tafelkleden is geborduurd, dus die durf ik op meer dan 60 graden te wassen. Het zijn erfstukken van mijn oma, en ik zou het zonde vinden om ze weg te moeten gooien. Kan iemand mij helpen?

  Reageer
 • grijswolfje

  22 oktober 2006

  Tja, je zou kunnen kijken of de vlekken weggaan met ossegal zeep.
  En natuurlijk het ouderwetse op de bleek leggen wil ook weleens helpen (in de zon leggen en nat houden) maar dat lukt met dit weer niet echt.

  Reageer
 • Rhiannon

  23 oktober 2006

  Is water en ammonia (verhouding 9:1) misschien een idee? Voor mijn vloerkleden werkt het, misschien ook voor de tafelkleden?

  Reageer
 • MJB

  23 oktober 2006

  Tast ammonia de kleur dan niet aan? En moet je het dan een tijdje laten weken? En moet dat dan een warm “sopje” zijn? Wat een vragen hè? Embarassed

  Reageer
 • Louise

  23 oktober 2006

  Ik heb het zelfs eens heel voorzichtig met chloor geprobeerd maar dat was geen echt succes: vlek weg kleur weg 🙁 (gelukkig geen echt oude kleden)

  Reageer
 • MJB

  25 oktober 2006

  Ik heb het net geprobeerd met allesreiniger, maar helaas….. de vlekken zitten er nog in. Misschien werkt dat beter met wat versere vlekken. Ga het nu proberen met ammonia.

  Reageer
 • S-je

  25 oktober 2006

  Tja, en als niks helpt, dan helpt de vlekkenschaar altijd nog, maar ja……………………. 😉

  Als de vlekken op witte stof zitten, dan is chloor de gouden tip. Ik heb daar tot nu toe alle vlekken mee uit gekregen die er in de gewone was of met andere kunstgrepen niet uit gingen.

  Wel daarna goed uitspoelen en wassen in de wasmachine om de chloorlucht eruit te krijgen.

  Reageer
 • MJB

  25 oktober 2006

  Haha, zo’n vlekkenschaar heb ik ook! Chloor is helaas geen optie, ik heb 2 gekleurde tafelkleden, en de andere is wel wit, maar geborduurd met gekleurd garen. Het staat nu in een ammoniaoplossing, dat zou toch moeten werken, hoop ik. Het heeft in ieder geval op mijn luchtwegen en ogen een pittig reinigende werking, ze zijn helemaal schoongespoeld! 😉

  Reageer
 • jo

  25 oktober 2006

  Ik gebruik vaak gewoon allesreiniger op vlekken. De moeilijkste vlekken gaan er vaak uit. Even inlaten trekken en dan in de wasmachine.
  Groetjes Jo

  Reageer
 • K'tje

  25 oktober 2006

  Ik heb dat bij een paar theedoeken, ook op 95 graden krijg ik ze niet schoon.

  Reageer
 • S-je

  26 oktober 2006

  Volgens mij heet het niet voor niets borduurzijde en is het dus van zijde. (Hoewel in hondenbrokken ook geen honden zitten…………….)

  Reageer
 • PePo

  26 oktober 2006

  Dan beginnen we maar niet over babyolie…

  Volgens mij is borduurzijde van katoen gemaakt.

  Als ik googel, kom ik zowel katoen als kunststof tegen: Katoen, polyester en viscose worden genoemd bij het zoeken op borduurgaren.

  Reageer
 • MJB

  26 oktober 2006

  wow, je hebt gegoogled voor mij, wat aardig! Ik denk dat ik dat geborduurde tafelkleed eerst maar eens probeer aan te stippen met een wattenstokje met chloor, zo kan ik het borduurwerk misschien ontwijken. En als ik er dan niet zo heel goed naar kijk kan ik net doen of die vlekjes bij het borduurwerk horen…Wink

  En die andere tafelkleden… Ik denk dat ik die maar bij heel woeste etentjes ga gebruiken, uiteindelijk zullen ze dan helemaal tie&die worden, net of dat zo hoort, haha! Ik ben nogal een morsig type, dus dat is vast zó gebeurd.. Iets eten met kerry, aardbeien, koffie, spinazie enz, dan wordt het nog mooi kleurig ook..

  Bedankt allemaal voor het meedenken!

  Reageer
 • Helena

  30 oktober 2006

  Wat je ook nog kunt proberen is Dasty. Dit is een superontvetter en te koop bij de Wibra. De vlekken inspuiten, even laten inwerken en wassen in de wasmachine. Succes ermee!

  Groetjes van Helena.

  Reageer
 • K'tje

  30 oktober 2006

  Hopelijk heb je wel verdunde chloor gebruikt, anders nu een gaatje in je kleed. Hoe is de stand van zaken?

  Reageer
 • MJB

  1 november 2006

  Hoi allemaal,

  De eindstand:

  Vlekken vs. MJB: 4-0

  Het zijn wel heel hardnekkige vlekken en ze hebben gewonnen! Ze verdwijnen helemaal niet door chloor! Heb het vandaag geprobeerd, maar het mocht niet baten. Nou ja, ik heb het in ieder geval geprobeerd.

  Reageer

Reageren?