Olie weggooien

Of het nu gaat om frituren, rundergehakt bruinen of spek koken, we moeten vaak zat olie weggooien. Je kan de neiging hebben om het door de gootsteen te gieten, maar dat kan de leidingen verstoppen en beschadigen. Als je het buiten op de grond wordt gegoten, kan het problemen veroorzaken voor dieren in het wild. Je kunt jouw frituurolie, zonnebloemolie of olijfolie bewaren om later opnieuw te gebruiken, maar als het bedorven is geworden of als je het niet wilt bewaren, zijn er enkele gemakkelijke en veilige manieren om olie weg te gooien.

De beste manier om olie weg te gooien

olie weg gooien in de prullenbak

Verschillende oliën in de keuken

Tegenwoordig kunnen er in de keuken verschillende oliën worden gebruikt. Olijfolie, zonnebloemolie of frituurvet zijn over het algemeen de meest voorkomende. Een verzamelnaam die ook wel wordt gebruikt hiervoor is ‘bakolie‘. 

De oliën hebben allemaal verschillende kenmerken en kunnen op talloze manieren worden gebruikt om jouw kookkunsten en gerechten te verrijken. Het is echter belangrijk om te weten hoe je ze correct kunt weggooien zodra je klaar bent.

Olijfolie kan gelukkig op dezelfde manieren worden weggegooid als zonnebloemolie. Voor frituurvet of frituurolie gelden dezelfde regels, maar let er wel op dat deze vaker in grote hoeveelheden worden gebruikt.

Mag olie / frituurvet in de prullenbak?

Het antwoord is: ja

Als je de olie wilt verwijderen, laat de olie dan volledig afkoelen, giet het dan in een bak met deksel en gooi het bij het afval. Veelvoorkomende containers die goed werken, zijn kartonnen melkpakken en soortgelijke met was of plastic beklede papiercontainers.

Solide olie weggooien in de prullenbak

Als je het liever weggooit, moet je de olie eerst invriezen of koelen om hem uit te harden. Giet de olie in een oud blik en zet het in de vriezer of koelkast. Zodra de olie stevig genoeg is om in één stuk uit het blikje te komen, is het klaar om in de prullenbak te worden gegooid. Als je niet meer dan een kopje olie of vet hebt, giet het dan in een koffiemok en zet het in de koelkast. Als het stolt, schep je het eruit en laat je het met een lepel in de prullenbak vallen. Veeg de mok vervolgens schoon met een papieren handdoek of een gebruikt servet voordat je hem wast.

Mag olie door de WC?

Het antwoord is: nee

Olie kan beter niet door de WC gespoeld worden. Het werkt namelijk verstoppend. Dat geldt voor zowel het riool thuis, als voor de zuiveringsinstallatie. 

Mag olie door de gootsteen weggespoeld?

Het antwoord is: nee

Je kunt olie en vet beter niet door de gootsteen spoelen. Dat is om dezelfde reden als hierboven genoemd: het werkt verstoppend. 

Andere goede oplossingen & tips:

 • De olie wegbrengen
  Je kunt olie in een afsluitbare fles naar de milieustraat brengen. In sommige gemeentes zijn er ook aparte bakken voor oliën. Een gele kliko bij sommige supermarkten is daar een voorbeeld van. 
 • Combineren met ander materiaal
  Voordat je de olie weggooit, kan je de olie mengen met een absorberend materiaal zoals kattenbakvulling, zand en zaagsel, dat de vloeistof gemakkelijk opzuigt. Bewaar oude olie in een gebruikte bak totdat het tijd is om de kattenbak schoon te maken en te legen. Gooi de olie in het strooisel voordat je het weggooit.
 • Koop een vet verwijderingssysteem
  Als je veel frituurt, kun je overwegen om een ​​set voor het verwijderen van vet aan te schaffen die bestaat uit een plastic bakje met met folie beklede zakken die tot 32 ons olie kunnen bevatten. Plaats een zak in de container en giet de afgekoelde olie in de zak. Sluit de zak als deze vol is en gooi deze in de vuilnisbak.
 • Een kleine hoeveelheid olie weggooien
  Als je een kleine hoeveelheid olie heeft, kan je deze veilig in een gedeeltelijk gevulde plastic vuilniszak doen. Zorg ervoor dat je eerst de bakolie afkoelt en de zak sluit. Papieren handdoeken, etensresten en ander absorberend materiaal helpen de olie vast te houden, zodat je er geen plas van hebt die mogelijk uit de bodem van de zak kan lekken.

Deze opties kun je beter vermijden

Je mag ook geen olie toevoegen aan een septisch systeem. Het kan leidingen verstoppen en, erger nog, jouw distributielijnen en afwateringsgebied. Giet geen hete olie in de vuilnisbak, want dit kan insecten en knaagdieren aantrekken en problemen veroorzaken met vuilniswagens en vaste afvallocaties. Gooi ook geen olie in compostbakken of stapels. Vetten zijn over het algemeen slecht voor compost en olie is niets anders dan vet.

Meer tips voor het weggooien van olie

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment