Witte schoenen schoonmaken

Witte sneakers en leuke witte canvas schoenen geven een frisse look in de zomer. Het wit blijft alleen nooit heel lang wit. Dat is in het dagelijkse leven bijna een onmogelijke opgave. Om toch goed met je schoenen voor de dag te komen, vind je op deze pagina tips om je schoenen wit te houden en om ze schoon te maken.

Hoe kun je vieze witte schoenen goed schoonmaken?

witte sneakers schoonmaken
 • Witte schoenen kunnen verschillende soorten materialen hebben. Dat zijn leer & kunstleer, canvas & suède. Omdat deze materialen verschillende manieren van schoonmaken hebben, zullen de deze apart behandelen. Het grootste voordeel is dat je voor deze tips geen dure schoonmaak spullen nodig hebt. Een beetje schoonmaakazijn, zuiveringszout en een simpel gummetje doet al genoeg.

(kunst)leren witte schoenen schoonmaken

Leer is een van de gemakkelijkere materialen om schoon te maken omdat het niet zo veel water opneemt zoals andere stoffen. Je begint met het verzamelen van de benodigde materialen. Dit zijn:

 • een borstel en eventueel een oude tandenborstel
 • een handdoek,
 • Shampoo of tandpasta
 • en een katoenen doekje zoals een oud t-shirt.
 1. Pak een zachte borstel en borstel de schoenen. Hiermee haal je eerste de grove stukken vuil eraf. Je kunt dit doen met een schoenenborstel of met de borstel van een stoffer en blik. Je kunt het ook even met een droge doek proberen, maar wrijf het vuil er niet in.
 2. De handdoek maak je nat en je knijpt het overtollig water eruit. Veeg met de natte handdoek voorzichtig over de buitenkant van de schoen. Tezamen met stap 1 zorgt dit ervoor ervoor dat het grootste vuil al van de schoen is.
 3. Schoonmaken kun je op twee manieren proberen:  met shampoo of tandpasta.
  • Shampoo
   Wikkel je wijsvinger in een lichtvochtige katoenen doek en doe de shampoo aan de onderkant van de wijsvinger. Wrijf met de shampoo de schoenen weer mooi op! Dit zou moeten werken, maar probeer het eerst altijd even op een klein stukje van de schoen uit.  
  • Tandpasta
   Stralend witte tanden… eehrm, Schoenen! Je kunt schoenen namelijk ook heel mooi wit krijgen met tandpasta. Pak de oude tandenborstel en borstel je schoenen weer mooi. Laat de tandpasta een klein kwartiertje intrekken en wrijf alles met een licht vochtige doek weer mooi schoon. 
   (gebruik wel witte tandpasta)

Witte canvas schoenen schoonmaken

Ook voor een canvas schoen is het verwijderen van vuil een vrij gemakkelijke klus. Het enige wat je nodig hebt is:

 1. Meng een eetlepel zuiveringszout met twee eetlepels witte azijn samen met een kopje warm water.
 2. Pak een doek of een schone tandenborstel, dip het in het zojuist gemaakte sopje en begin met schrobben van je vuile schoenen.
 3. Zodra je al het vuil weggeschrapt hebt, veeg je het resterende sopje op je schoen weg en laat je de schoen drogen.

Witte suède schoenen schoonmaken

Het schoonmaken van een suède schoen kan iets lastiger zijn, dit komt doordat suède een delicate stof is die gemakkelijk vlekt. Hierdoor zijn er vrij weinig witte suède schoenen op de markt. Maar ook voor het schoonmaken van een witte suède schoen zijn er handige tips. Je hebt nodig:

 1. Dep eerst met de doek over de schoen om eventueel vocht te verwijderen. Gebruik daarna de roze gum om kleine vlekken voorzichtig weg te gummen.
 2. Leg vervolgens de handdoek op de overgebleven vlekken en oefen druk uit. Dit zorgt er voor dat de vlekken niet verder verspreiden.
 3. Dompel nu de doek in witte azijn en wrijf voorzichtig over de resterende vlekken.
 4. Als de vlekken weg zijn, laat je de schoen drogen (niet onder verwarming, maar op kamertemperatuur!) en kun je eventueel de buitenkant nog borstelen met een suède borstel zodat de fluweelzachte textuur van suède terug komt. Hoe je dit het beste kunt doen staat op deze pagina

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Heb je vragen of tips?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen witte schoenen weer mooi schoon te krijgen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment