Stoomstrijkijzer ontkalken

Als je een stoomstrijkijzer hebt ken je waarschijnlijk wel het probleem dat er op een gegeven moment een bruinig goedje meekomt tijdens het strijken. Zeker als je net een wit kledingstuk te pakken hebt, is dat heel erg hinderlijk. Lees op deze pagina hoe je dit kunt voorkomen en hoe je een Stoomstrijkijzer kunt reinigen en ontkalken. 

Hoe ontkalk je een stroomstrijkijzer?

stoomstrijkijzer schoonmaken

Stoomstrijkijzer en kalkvorming

Zoals bij alle apparaten waarbij er water wordt verbruikt, zal ook bij een stoomstrijkijzer na verloop van tijd kalkvorming optreden. Dit merk je vanzelf tijdens het strijken. Als er sprake is van teveel kalk, zal er bij het stomen een vies, bruin poeder meekomen met de stoom. De vlekken kun je niet eenvoudig verwijderen, dus je moet dan opnieuw wassen. Het is dus beter om kalkvorming te voorkomen.

Kalk stoomstrijkijzer voorkomen

Je kunt het verkalken van je stoomstrijkijzer voorkomen door deze te vullen met gedestilleerd water, dit wordt ook wel strijkwater genoemd. Dit kun je kant en klaar kopen. Je kunt de stoomstrijkijzer ook vullen met condenswater dat je opvangt via de afvoer van je droogtrommel.

Stoomstrijkijzer ontkalken

  • Is het al te laat en is je stoomstrijkijzer al verkalkt dan is het tijd om te ontkalken. Doe er dan een mengsel van water en azijn (verhouding 1:1) in en laat de stoomstrijkijzer warm worden. Laat het strijkijzer nu een tijdje stomen, schakel het vervolgens uit en laat het ongeveer 1 tot 2 uur staan. Daarna het toestel leeg laten lopen en enkele malen met schoon water naspoelen.
  • Sommige strijkijzers vangen kalk op in een apart bakje. Zorg ervoor dat je dit bakje regelmatig leegt om vlekken op je kleding te voorkomen. Als het bakje vol is, komt er in één keer een hoop vuil door het strijkijzer naar buiten. 

Meer oplossingen en tips voor het ontkalken van je strijkijzer

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudproblemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment