Kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken in huis is vervelend en smerig. Kakkerlakken zijn platte insecten die in veel opzichten op een kever lijken. Dit artikel legt je uit wat een kakkerlak is en hoe je kakkerlakken in je huis bestrijdt.

Hoe kun je kakkerlakken bestrijden in huis?

kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken zijn platte insecten die in veel opzichten op een kever lijken. Kakkerlakken hebben vaak een bruine of zwarte kleur en vallen op door hun lange voelsprieten. Er zijn vele verschillende soorten kakkerlakken en ze komen dan ook wereldwijd voor. De insecten kunnen soms zelfs meer dan tien centimeter lang worden.

Kakkerlakken in Nederland

Er zijn wereldwijd ontzettend veel verschillende soorten kakkerlakken. In Nederland zijn tot nog toe vijf verschillende soorten kakkerlakken ontdekt. De meeste hiervan worden echter alleen in het bos gezien. De soorten kakkerlakken die in onze huizen voorkomen en die ook een behoorlijke plaag kunnen worden zijn de Duitse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak. Het zal in de meeste gevallen echter om de Duitse kakkerlak gaan, aangezien de Amerikaanse veel minder voorkomt in Nederland. Ook de Duitse kakkerlak is geen inheemse soort. Hij komt echter wel al meer dan een eeuw veelvuldig voor in Nederland, waardoor we hem als ingeburgerd kunnen beschouwen.

kakkerlak
Een afbeelding van de Duitse kakkerlak, dat is een soort die voorkomt in Nederland.

Hoe herken je een kakkerlak in huis?

Kakkerlakken zijn niet moeilijk te herkennen. Ze zijn plat en meestal hebben ze een lichtbruine of zwarte kleur. Daarnaast hebben ze lange voelsprieten. Kakkerlakken zijn enkel 's nachts actief en houden niet van licht. Overdag verstoppen ze zich op donkere en vochtige plekken. Je kunt de aanwezigheid van de kakkerlakken herkennen aan uitwerpselen, eierschalen en afgevallen huid van het ongedierte. Kakkerlakken kunnen ook schade aanbrengen aan papier, karton en andere materialen.

Bestrijden van de kakkerlak

Het bestrijden van kakkerlakken is vaak erg lastig omdat ze met zoveel zijn. De komst van kakkerlakken kan voorkomen worden door alle afval goed af te sluiten en door de keuken goed schoon te houden. Ook andere preventieve maatregelen zoals het huis regelmatig goed laten tochten, of de temperatuur in de badkamer en keuken niet te hoog op laten lopen werken goed tegen kakkerlakken. Wanneer je last van kakkerlakken hebt kun je een natte doek in de keuken neer liggen. De volgende dag zullen de insecten eronder zitten. Ook kun je een bakje water met olie in de keuken zetten, de kakkerlakken worden aangetrokken door het water en zullen verdrinken in het bakje. 

In de winkel zijn natuurlijk ook allerlei handige doe-het-zelf producten te koop zoals een kakkerlakkenval en spray. Wanneer ook dat niet werkt, is het verstandig om professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

Meer oplossingen en tips tegen kakkerlakken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment