Gaskachel of -haard aansteken

Een gaskachel aansteken kan een ontmoedigende onderneming zijn. Als jouw gaskachel niet meewerkt of als je hem het hele seizoen hebt uitgeschakeld, moet je misschien bedenken hoe je het apparaat moet ontsteken om het aan te zetten. Als je eenmaal de werking van een gaskachel begrijpt, kun je met een gerust hart de gaskachel aansteken en jouw ruimte vullen met warmte en licht.

Hoe moet je een gaskachel aansteken?

hoe moet je een gaskachel aansteken

De werking van de gaskachel of -haard is afhankelijk van het merk en model van het toestel. Een gaskachel voert aardgas van een hoofdleiding naar de onderste regel van een met panelen beklede en geïsoleerde kachel. De gaskachel aanzetten gebeurt door een waakvlam die de gasleiding onder de geharde kralen of keramische houtblokken ontsteekt. De waakvlam blijft branden totdat je met een druk op de knop de vlammen in de haard bestuurt.

Ontstekers en piloten

Als je een intermitterend waakvlam systeem hebt, heb je elektriciteit nodig om de waakvlam te ontsteken telkens wanneer je wilt dat de zachte gloed uit je gashaard komt. Elektriciteit is niet altijd nodig om een ​​gaskachel aan te zetten. Een gaskachel is meestal gemaakt met een staande waakvlam die de vlammen kan ontsteken met of zonder externe elektriciteit die op de unit is aangesloten. Moderne gashaarden hebben een elektronisch ontstekingssysteem dat mogelijk een vonk elektriciteit nodig heeft om vuur te creëren. Ze kunnen worden geleverd met een back-up ontsteker die batterijen gebruikt in plaats van elektriciteit.

Zoek de waakvlam

De waakvlam starter is meestal om esthetische redenen weggestopt. Om de waakvlam starter op jouw unit te vinden, kijk je achter een frontpaneel aan de zijkant of onder het hoofdframe van de verhoogde unit. Het zal op een relatief gemakkelijke plaats zijn om toegang te krijgen met wat ruimte eromheen zodat je rond de lijnen kunt manoeuvreren die naar de waakvlam lopen. Als je problemen ondervindt, pak dan een zaklamp. De waakvlam starter is meestal klein en onopvallend.

De gaskachel of gashaard aansteken

Als je hebt geprobeerd de gaskachel aan te steken maar er gebeurt niets, controleer dan eerst of de gaskraan open staat en gas afgeeft. Zet de waakvlam starter in de ontsteking positie en druk stevig op de knop. Je zou een klikgeluid moeten horen. Dit laat je weten dat het systeem zichzelf aan het voorbereiden is om het gas veilig naar de vonk te ontvangen en een vlam onder de keramische houtblokken te ontsteken.

De gaskachel besturen

Als de waakvlam eenmaal is ingeschakeld en in goede staat werkt, kan je de gaskachel aansteken door op de knop te drukken of door gebruik te maken van de afstandsbediening. Dit is afhankelijk van het type gaskachel dat je hebt. De waakvlam kan het hele seizoen veilig aangestoken blijven of zolang je van plan bent het apparaat te gebruiken. Het apparaat warmt de gaskachel niet op, veroorzaakt geen brandgevaar en veroorzaakt geen schade aan de omringende behuizing. Lees altijd de handleiding voor gedetailleerde instructies voor de staande piloot en volg de instructies voor veiligheidsoverwegingen.

Enkele ontstekingsproblemen

Het kan even duren om te ontbranden. Er zijn een paar redenen waarom jouw haard kan vastlopen: Het is meer dan zes maanden geleden dat het voor het laatst werd gebruikt. De leidingen kunnen verstopt zijn door ophoping van stof en vuil. De leidingen die van de klep naar de hoofdleiding onder de keramische houtblokken lopen, kunnen geknikt zijn en de levering van gas naar de ontsteker vertragen.

Als je de klik langer dan 10 tot 30 seconden hebt gehoord, stop dan en laat het gas verdwijnen. Wacht minstens 10 seconden voordat u het opnieuw probeert. Mogelijk moet u dit een paar keer doen voordat de haard tot leven komt.

Het kan ook voorkomen dat de elektrische ontsteker het niet doet. Je kunt dan de gaskachel met een lange lucifer proberen aan te maken. Dit is een tijdelijke oplossing en we adviseren om hier iemand naar te laten kijken. 

Oplossingen en tips voor het aansteken van een gaskachel?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

  • Trudie Gerritzen

    6 februari 2022

    Je hebt ook gaskachels op flessen gas. Deze voor bijverwarming voor huis en caravan en bij de meeste is een elektrische ontsteking aanwezig. Let op deze is beveiligd. Als je een nieuwe fles hebt geplaats kan het zijn dat de kachel niet direct aangaat. Dit heeft met de beveiliging te maken. Laat de kachel een half uurtje staan, draai de gaskraan 2 slagen open, niet meer, dan is de druk te hoog. Met een elektrische ontsteking of met een lucifer onsteek je de kachel, draai de gas-toevoer open en na 5 sec druk je op de knop of je gebruikt een lucifer. En je hebt een heerlijke extra verwarming. Vergeet niet en raam op een kier open te zetten zodat er frisse lucht (zuurstof) naar binnen kan komen. Dan heb je veel plezier van je kachel.

    Reply

Leave a Comment