Buxusmot bestrijden

Waar we vroeger vaak mooie groene buxushagen in voortuinen zagen, worden deze steeds vaker vervangen voor andere planten. De reden? De buxusmot teistert Nederland. Hoe voorkom je dat jouw mooie buxustuin ook een dorre boel wordt? 

Hoe kun je buxusmotten bestrijden?

buxusmot

Allereerst: hoe herken je buxusmotten? 

Als je buxusmotten wilt zien, kun je dat betere ’s nachts doen. Motten zijn nachtdieren, dus overdag zullen ze niet tevoorschijn komen. De motten zijn wit met een bruine rand en ongeveer vier centimeter groot. Het zijn echter de larven die de meeste schade aanrichten aan je buxus, aangezien zij de bladeren opeten.

De larven zijn ook duidelijk te herkennen. Ze zijn flitsend groen met zwarte punten en strepen en hebben soms zelfs een beetje gele kleuren. Je kunt hun aanwezigheid niet missen. Je buxus zal gele vlekken vertonen van dood gegeten bladeren. Uiteindelijk kan de hele plat grauw worden. 

Technieken en behandelingen tegen de buxusmot

Het eerste dat je moet doen als je de buxusmot in jouw buxus hebt gevonden, is ze proberen handmatig te verwijderen. Door vroegtijdig de rupsen te verwijderen, wordt het bestrijden van deze invasie van buxusmotten gemakkelijker. Dit is alleen niet genoeg. Naast de verwijdering zal je ook met biologische behandelingen moeten werken om de motten te bestrijden. Over het algemeen werken de biologische behandelingen het meest effectief tegen de buxusmotten. Er zijn diverse middelen beschikbaar

Met dit product zal je de hele buxus struik moeten besproeien. Focus tijdens dit proces zowel op de bovenkant als de onderkant van de bladeren. De eieren van de buxusmot zitten namelijk in de meeste gevallen aan de onderkant van de bladeren.

Na de eerste behandeling zal je al direct merken dat de bladeren er een stuk gezonder uitzien, maar houdt in gedachten dat na één keer de behandeling nog niet zorgt voor een langdurig goed resultaat. Dit proces moet iedere maand worden herhaald tot dat winter begint.

De levenscyclus van een buxusmot maakt het mogelijk om binnen een seizoen verschillende keren eieren te leggen. Als je de behandeling niet vaak genoeg herhaalt, zullen de onbehandelde eieren of larven leiden tot een nieuwe plaag. 

Chemische rups-verdelgers

Hoewel er ook chemische behandelingen bestaan, bieden deze ten opzichte van de biologische geen enkel voordeel. De chemische middelen hebben eigenlijk alleen het nadeel dat ze andere insectensoorten neerslaan die juist sterk deelnemen aan het natuurlijke tuin ecosysteem. Chemische producten hebben over het algemeen negatieve effecten op bijen en andere nuttige insecten om in je tuin te hebben.

Meer oplossingen en tips tegen de buxusmot?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment