Koelkast Schoonmaken

Koelkast schoonmaken.  Alles over het schoonmaken van de koelkast en het voorkomen en verwijderen van vieze geurtjes in de koelkast.

Hoe kun je Baking Soda het beste bewaren?

beste temperatuur koelkast

Vieze luchtjes

Je kunt je koelkast aardig schoon en fris houden door etenswaren in plastic dozen te bewaren. Ligt er toch iets met een onaangenaam luchtje in de koelkast (bijvoorbeeld een buitenlands schimmelkaasje) waardoor de koelkast stinkt, leg er dan een halve appel of een bakje gedroogde koffieprut naast. Dat absorbeert geurtjes. 

Ook in de koelkast kan kruisbesmetting voorkomen; houd rauwe en bereide spullen dus goed gescheiden.

Temperatuur

De ideale temperatuur in een koelkast ligt tussen drie en zeven graden (nooit warmer dan zeven graden). Je kunt de temperatuur meten met een speciale koelkastthermometer die je kunt kopen bij een huishoudwinkel. Koop er dan ook meteen eentje voor je vriesvak.

Koelkast schoonmaken

Haal alles uit de koelkast en kijk meteen naar de datum op de verpakking. Zet de vuilnisbak maar klaar, want er zullen wel wat spullen over datum zijn. Haal alle onderdelen (zoals flessenhouder, eierrekje, groentenla) los en was ze af met een sopje van water en afwasmiddel. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje van soda met afwasmiddel of allesreiniger. Maak het afvoergaatje in de achterwand en het bakje aan de achterkant van de koelkast ook schoon. Daarna afnemen met schoon water met een scheut azijn en dan nadrogen met een schone theedoek. Vergeet niet om goed met een doekje tussen de plooien van het afsluitrubber te poetsen. Zit het vuil er diep, gebruik dan een satéprikker. Smeer wat talkpoeder op het rubber, dan blijft het zacht. 

Maximale houdbaarheid koelkast producten

oe lang is mijn zojuist gekochte kip houdbaar in de koelkast? Of de vis die ik overmorgen wil bereiden? Typisch van die vragen waar iedereen wel eens tegen aan loopt. Daarom hebben we de houdbaarheid in de koelkast van een aantal producten voor je op een rijtje gezet:

Rundvlees of varkensvlees rauw 1 dag
Vlees, gebakken of gebraden maximaal 3 tot 4 dagen 
Vis en schelpdieren (vers) maximaal 1 dag 
Zachte kaas (brie, camembert) maximaal 4 dagen 
Soep, zelfgemaakt 2 dagen 
Mayonaise en sauzen (na openen)minimaal 3 maanden 
Ketchup (na openen) 9 maanden 
Appelmoes (na openen) maximaal 2 dagen 
Eieren 4 weken 
Taart en gebak 1 dag 
Melkproducten (na openen) maximaal 3 dagen 
Boter (na openen)1 tot 2 weken 
Margarine en Halvarine (na openen) 4 weken 

Laat producten na bereiding eerst snel afkoelen, bijvoorbeeld door het in een bakje te doen en dat bakje in ijskoud water te zetten, en plaats ze binnen een uur na bereiding in de koelkast. 

Heb je vlees gekocht dat je niet dezelfde dag bereidt, vries het dan op de dag van aankoop meteen in.

Pak ongeveer een keer per jaar de stofzuiger en maak daarmee de achterkant van de koelkast stofvrij.

Oplossingen en tips voor vieze koelkasten

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment