Soda Klonteren Voorkomen

Tip voor het voorkomen dat soda gaat klonteren en hard worden.

Hoe voorkom ik dat Soda gaat klonteren en dus hard wordt?

Baking Soda

Voor het radio-programma WekkerWakker hebben wij de volgende vraag beantwoord. Wat is soda, waarom wordt het hard en hoe kun je dit voorkomen? Met hulp van onze leden hebben we het antwoord gevonden.

De soda die we in het huishouden gebruiken is natriumcarbonaat. Dit is een zout dat bestaat uit natrium-ionen en carbonaat-ionen.

Natriumcarbonaat heeft als eigenschap dat het hygroscopisch is. Dat wil zeggen dat het vocht aantrekt uit de lucht. Door als dat vocht ontstaan er klonten en wordt het hard. Een ander voorbeeld van een product dat, in mindere mate, ook hygroscopisch is, is suiker. Als je dat een tijdje niet gebruikt, komt er een hard bovenlaagje op.

Het is heel lastig om natriumcarbonaat droog te houden. Als je wilt zorgen dat de soda niet hard wordt, is het belangrijk dat je het na openen direct opbergt in een goede, luchtdichte bewaardoos. Dan nog is de kans groot dat het wat zal klonteren. Tegenwoordig is er ook soda verkrijgbaar in flessen. Dat is handiger te doseren en het klontert niet.

Oplossingen en tips voor klonterende soda

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment