Schimmel badkamer

Schimmel op de badkamer: hoe voorkom je het en hoe kom je er van af. De badkamer is in principe een ruimte die vaak en veelal vochtig is, schimmel gedijt goed in vochtige ruimtes, en lang niet iedereen heeft er last van maar het kan zijn dat schimmel zich vormt in je badkamer. Maar hoe kun je dit het beste voorkomen en hoe kom je er het gemakkelijkste af.

Hoe kun je schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen?

Schimmel in de badkamer
Schimmel in de badkamer: hoe voorkom je het en hoe kom je er van af. Lees onze tips hieronder.

Schimmel oorzaak en schimmel voorkomen.

Schimmel ontstaat gemakkelijker door vochtopeenhopingen. Dus wat goed werkt tegen schimmelvorming en de bestrijding van schimmel is dan ook ventilatie.

Als er een raampje open kan in de badkamer, doe dat dan. Na het douchen of in bad gaan? Laat even de deur openstaan. Deze zogenaamde (1) natuurlijke ventilatie werkt goed tegen vochtvorming en schimmels. In de winter is het verstandig niet de ramen meteen na het douchen open te zetten. 

Warm in de winter de badkamer al van te voren op, de warme muren voorkomen extra condens. Laat na het douchen de deur even openstaan en als de warmte weggetrokken is zet dan alsnog het raam daarna open.

Maar niet voor iedereen is goede natuurlijke ventilatie weggelegd, bijvoorbeeld als je geen raam in de badkamer hebt. Dan is (2) mechanische ventilatie een goed idee.

Bij mechanische ventilatie kan je denken aan badkamer ventilatoren. Een goede manier om schimmelvorming te voorkomen.

Wat ook helpt: na het douchen de – kwetsbare – (3) natte muren even snel afnemen.

Over kwetsbare muren gesproken: zijn er voegen kapot? (4) Repareer of vervang kwetsbare muren, dit soort plekken zijn extra vatbaar voor vocht om in te trekken.

Heb je een (5) droger en- of wasmachine in de badkamer? Zet dan ook na het wassen de deuren even open zodat het ontstane vocht weg kan. Het kan ook helpen om je muren en vloer waterafstotend te maken of waterafstotend aan te leggen.

Schimmel verwijderen

Ga je aan de slag met het verwijderen van de schimmel? Trek dan een paar schoonmaakhandschoenen en gezichtsbescherming aan tegen o.a. de schimmelsporen. 

Is het niet te ernstig? Probeer het dan in eerste instantie met een (1) mengsel van 10 gram soda op een liter warm water ongeveer en probeer hier mee de schimmel weg te krijgen. Op de plek deppen even in laten trekken en later afnemen en droog maken.

Werkt dit niet? Dan zijn er ook wat (2) agressievere middelen die kunnen helpen met het verwijderen en bestrijden van schimmel. Onder meer HG antischimmel / HG schimmelreiniger. 

Na de behandeling en het verwijderen van de schimmel kan het zin hebben om anti-schimmelverf aan te brengen.

Andere manieren om schimmel in de badkamer te voorkomen: 

  1. Azijn: met azijn is het ook mogelijk schimmelvorming op je badkamer aan te pakken. De witte azijn kun je onverdund in een plantenspray doen en op de schimmelplekken spuiten. Het zuur in de azijn doet zijn werk tegen de schimmels. Laat het een uur intrekken en neem hier na de ingespoten plekken af met een doek met heet water en maak het uiteindelijk goed droog.
  2. Met ammonia: eigenlijk idem dito verhaal als de azijn. Doe de ammonia in een plantenspuit en spuit de vlekken er mee in. Schrob het goed op de plekken in. En laat het een uur intrekken, neem het vervolgens af met een natte doek en laat de ruimte even goed luchten (vanwege de onaangename geur)

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips om schimmel uit de badkamer te verwijderen.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment