Schoenen in de wasmachine

Eigenlijk wil je je schoenen liever niet in de wasmachine wassen omdat er flink wat nadelen aan zitten. Wil je ze toch een keer goed reinigen in de wasmachine? Houd je dan wel aan het volgende stappenplan voor het behoud van je schoenen na het wassen in de wasmachine.

Hoe moet je schoenen wassen in de wasmachine?

Schoenen in de Wasmachine
Nu alleen nog andersom!

Allereerst willen we nogmaals benadrukken dat er ook andere manieren zijn om je schoenen schoon te maken. Stinken je schoenen bijvoorbeeld? Dan hebben een artikel over hoe je het probleem van stinkende gymschoenen op kan lossen.

En een artikel over hoe je de zweetgeur uit schoenen krijgt.

Heb je suede schoenen die je wilt schoon krijgen? Ook daar hebben we een artikel voor.

Goed, genoeg opties dus maar we gaan er van uit dat je alsnog je schoenen in de wasmachine wil doen anders zou je niet op deze pagina zitten. We hebben al aangegeven dat Schoenen niet thuis horen in de wasmachine, zijn je schoenen van suède of leer dan is de wasmachine vernietigend, doe dit dus sowieso niet.

Stappenplan schoenen in de wasmachine

  1. Haal de veters uit je schoenen, en het liefst ook de zolen. Een zool heeft verschillende lagen en die kunnen losraken in de was, je veters worden simpelweg niet goed schoon in de was als ze nog in je schoenen zitten. Was de zolen en veters bij voorkeur met een sopje.
  2. Doe een voorwasje van je schoenen: met bijvoorbeeld een sopje en een zachte borstel de schoenen even voorwassen zodat niet al die troep ook nog eens in je wasmachine komt.
  3. Stop je schoenen in een waszak (bestel hier) of in een kussensloop in de wasmachine. Niet helemaal dicht want anders kan het water er niet in of uit. Een waszak is vaak poreus genoeg om dit sowieso te bewerkstelligen.
  4. Was je schoenen bij voorkeur met enkele handdoeken mee, hiermee kan je voorkomen dat ze constant in contact zijn met de wasmachine zelf en zo beschadigen.
  5. Zet de wasmachine op een wolwas- of een fijn wasprogramma met een lage temperatuur. Doe er vloeibaar wasmiddel bij (poeder blijft in je schoenen zitten / achter) en doe er geen wasverzachter bij. Wasverzachter pakt de lijm van je schoenen te hard aan.
  6. Na het wassen de schoenen laten drogen; leg ze bijvoorbeeld op de kop op de verwarming / radiator. Liefst niet in de volle zon, dit beschadigt je schoenen. Het drogen van de schoenen is belangrijk en kan wel even duren. Geef de schoenen op zijn minst 24 uur de tijd om te drogen.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips om schoenen schoon te krijgen in de wasmachine

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment