Wespen verjagen

Wespen zijn nuttige dieren. Wespen ruimen dode insecten op en helpen bij het tegengaan van ander ongedierte. Toch zijn wespen in de zomer vaak erg hinderlijk. Vooral als je net even lekker wilt genieten van een hapje en een drankje op het terras. Daarom hebben we enkele tips voor het verjagen en bestrijden van wespen verzameld:

Hoe kun je wespen verjagen?

wespen verjagen
Dit is helaas een bekend beeld in de zomermaanden.
 • Wierrook
  Brand zo'n stokje wierook en de wespen blijven uit de buurt. Het ruikt dan ook nog eens lekker exotisch in je tuin! 
 • Koop een leeg wespennest
  Koop via internet een leeg wespennest of nep wespennest. Wespen komen namelijk niet in elkaars territorium dus zodra de wespen in je tuin een wespennest zien hangen wat ze niet kennen, vertrekken ze! (Met dank aan Sje).
 • Ammoniak
  Last van wespen? Om wespen zomers van je terras weg te houden, zet je ergens een bakje met water en daarin een scheutje ammoniak neer. Wespen hebben namelijk een hekel aan deze geur. Op die manier hou je ze op afstand.
 • Zelf gemaakte val 
  Zet in een schaaltje een restje wijn of bier of zo en leg daarop een boterham met een gaatje erin en aan de onderkant besmeerd met stroop of honing. De wespen werken zich naar het stroop, worden suffig door de alcoholdamp en komen er niet meer uit. (met dank aan Fleur)
 • Zelf gemaakte val 2
  Maak van een lege frisdrankfles een goedkope wespenval. Neem een lege, grote frisdrankfles met dop en snij de bovenkant (ongeveer 1/3 van boven) los. Vul de onderste helft met een laag water en siroop. Maak nu in de dop een gaatje (pas op je vingers) en stop de bovenste helft op zijn kop in de onderste helft. En druk deze stevig aan. De wespen kunnen er wel in komen, maar vinden de weg naar buiten niet meer. Ze komen vanzelf een keer in het drankje te vallen en verdrinken op die manier.(Met dank aan MGA de Haan).
 • Afleiden met een rotte appel
  Leg een (rotte) appel op een plek een eindje verder en je zult zien dat ze daar op af gaan. Je bent dan van de wespen af zonder dat je ze hoeft dood te maken.((Met dank aan Willy V).
 • Brandende koffie
  Zet een klein, vuurvast(!), bakje neer waar je wat fijngemalen koffie in doet. Steek de koffie aan. Die gaat dan smeulen. Je ruikt wel gebrande koffie, maar er is geen wesp meer te zien. (Met dank aan Joke).
 • Kruidnagel
  Plaats bakjes met een scheut azijn en daarin een paar hele kruidnagels. Daar hebben de wespen een hekel aan en ook op die manier kun je de wespen dus verdrijven! (Met dank aan Pretoroxo).
 • Verzegel afvalbakken
  Wespen-problemen zijn meestal het ergst om te werven als er een blootgelegde voedselbron met veel geuren te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan blootgelegd afval, een recyclingbak of een composteer-bak van voedsel. Zorg ervoor dat je de deksel van de vuilnisbak altijd goed afsluit en overweeg zelfs om binnen te composteren als je merkt dat je composthoop problemen veroorzaakt met wespen.

Wespennnesten 

Wees erg voorzichtig met wespennesten en laat dit als het even kan aan een expert over. je wilt immers geen fouten maken en een heel nest boos maken (op jou). 

 • stop het gat niet dicht
  Als je een wespennest vindt, stop hiervan dan in ieder geval nooit het gat dicht. Ze vreten zich anders een weg naar buiten en het is maar de vraag waar je ze dan tegenkomt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze in je woning uitkomen. Vind je een wespennest op een hinderlijke plek, laat dan iemand van de ongediertebestrijding het nest laten verwijderen. Ga de wespen in dit geval dus niet zelf bestrijden!
 • Eco-vriendelijke bestrijding tegen kleine wespennesten
  Volgens Chris Walker, een milieuvriendelijke expert in het verwijderen van wespen, kun je een klein hangende wespennesten aanpakken met een mengsel van ongeveer twee eetlepels afwasmiddel in een spuitfles met water. De zeep verstopt namelijk de ademhaling poriën van de wespen. Ze gaan op die manier bijna onmiddellijk dood en jij brengt verder geen gevaarlijke chemicaliën in je tuin.
 • Pepermuntolie
  Pepermuntolie kan ook effectief zijn bij het afstoten van wespen. Je kunt het proberen toe te passen op dezelfde manier als de spray van stap een. Vervang de twee eetlepels afwasmiddel met pepermuntolie, en je hebt een nieuwe variant spray. Ook bestaan er verschillende organische wespen sprays op de markt die op basis van pepermuntolie zijn. Breng deze aan op de gevestigde nesten om de wespen te doden.
 • Repareer scheuren in de vensterbank om wespen te voorkomen
  Als je wilt voorkomen dat wespen je huis binnendringen, zijn preventieve maatregelen essentieel. Het is aan te raden om kleine scheurtjes te dichten, zoals die rond de randen van gevelbekleding en waar elektriciteitskabels het huis binnenkomen. Controleer ook mogelijke gaten in raamhorren. 

Oplossingen en tips tegen wespen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw insectenproblemen in de tuin te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment