Vloerbedekking verwijderen

Als je van de oude vloerbedekking af wilt, dan kun je deze laten verwijderen of dit zelf doen. Omdat het best een behoorlijke klus is, kan het best duur zijn om het te laten doen. Het is wél een klus die je eenvoudig zelf kunt doen. Daarom raden we zeker aan om dit te overwegen. Als je zelf aan de slag gaat, kun je dat op de onderstaande manier doen. 

Hoe kun je eenvoudig vloerbedekking verwijderen?

vloerbedekking verwijderen

Tips voordat je gaat beginnen met het verwijderen
Voordat je begint aan het verwijderen van je vloerbedekking is het verstandig om te praten met een installateur om erachter te komen hoeveel je werkelijk bespaart door het zelf uit te voeren (meestal loont dit behoorlijk). Ook kan de installateur je advies geven over hoe je het beste met dit proces kunt omgaan en wat je met de oude vloerbedekking kunt doen. 

  • Draag altijd een paar handschoenen ter bescherming tegen de schurende achterkant van de vloerbedekking en de naaldscherpe kleefstrips. Als je gevoelig bent voor stof, draag dan ook een stofmasker tijdens het proces.
  • Bedenk goed hoe je de vloerbedekking en ondervloer gaat afvoeren. Het is vaak meer dan je denkt.

Benodigd: breekijzer/koevoet, stanleymes, handschoenen, stofmasker 

Het verwijderingproces

  1. Om vloerbedekking los te maken van de kleefstrip die langs de muren loopt, begin je bij de hoek. Pak de vloerbedekking vast met een tang en trek er aan. Pak de vloerbedekking vervolgens met de hand vast en trek het verder langs de muur omhoog.
  2. Vouw vervolgens de vloerbedekking terug en snijdt het af in stroken (een stanleymes werkt hier goed bij). Een vloerbedekking is gemakkelijker van de achterkant te snijden dan van de voorkant en gebruik altijd een nieuwe scherp mes. Let op dat het mes niet per ongeluk in de muur of plinten snijdt. Let ook op dat je niet uitschiet in de richting van je bovenbenen, zorg daarom dat je altijd uit de snijrichting blijft.
  3. Stukken die erg vast zitten kun je eenvoudig loswrikken met een breekijzer
  4. Blijf de vloerbedekking verder eruit trekken en knippen in stroken.

Voor het verwijderen van vloerbedekking op trappen, begin je het verwijderen van bovenaf. Snijdt ook hier de verwijderde vloerbedekking in stroken en rol hem netjes op. Het oprollen voorkomt dat er resterende lijmresten van de vloerbedekking op de rest van de vloer komt. Nadat al de vloerbedekking is verwijderd, is het belangrijk om de ondergrond schoon te maken van eventuele lijmresten.

Kleefstrips laten zitten of niet?
In de meeste gevallen moet je oude kleefstrips laten zitten, maar er zijn een paar uitzonderingen. Verwijder alle delen als deze verrot of erg verroest zijn. Roest kan door een vloerbedekking lekken en kan daardoor vlekken op de oppervlakken achterlaten. Ook moet je kleefstrips verwijderen als deze zich minder dan een halve centimeter van een plint bevinden. De installateur heeft namelijk minimaal een halve centimeter nodig om de rand van een nieuwe vloerbedekking tegen de plint te schuiven. Je verwijdert de kleefstrips gemakkelijk door deze omhoog te klappen met een platte koevoet.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van vloerbedekking

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment