Volg ons via
 
 

Wecken en inmaken van groenten en fruit

Wecken en inmaken van groenten en fruit | In dit artikel lees je hoe je zelf groenten en fruit kunt conserveren door inmaken en wecken.

Wecken / inmaken van groenten en fruit doe je om de levensmiddelen te conserveren.

Fruit conserveren

Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder. 

Giet een suikerstroop over het fruit die de bewaring bevordert. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per liter water. Dit mengsel in laten koken en afkoelen. 

De vruchten kunnen ook met suiker bestrooid worden. Gebruik daarvoor 300 gr suiker per kg fruit. Laat het geheel 12 uur trekken en doe het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien. 

Vul de potten door de vruchten goed te stapelen. Af en toe de potten kloppen om eventuele luchtbellen weg te werken. Pruimen en mirabellen hebben vaak de neiging om open te barsten in de potten. Prik er daarom met een vork even in alvorens ze in te wekken. 

Perziken mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Pel ze en verwijder de pitten. Leg ze daarna in een warme suikerstroop waarin wat citroensap gedaan is om verkleuring tegen te gaan. Voeg tot slot enkele gebroken pitten bij voor de smaak. 

Volg bij peren dezelfde werkwijze als bij perziken. Laat deze echter 10 min in de siroop koken. Indien enkel op water ingemaakt wordt, blancheer ze dan even in het water met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Kies peren met een rood-kokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel. Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de hiervoor beschreven manier in te maken. 

Alle vruchten winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen. 

Groente conserveren

De meeste groenten kunnen goed ingemaakt worden in de vorm van puree. Vooral bij tomaten, courgettes, pompoenen en paprika’s wil dit wel lukken. Voeg dan wel 5 tot 10 gr zout per kg toe. 

Bonen, wortelen, erwten, asperges en bloemkolen. Al deze groenten dienen vooraf 2 tot 3 minuten geblancheerd te worden. Koel ze af in ijswater, zo blijft de kleur beter behouden, zijn de potten makkelijker te vullen er treedt er minder bederf op. Stapel de groenten mooi in de potten om zo min mogelijk luchtbellen te krijgen. Klop daarom regelmatig op de pot om de laatste bellen naar de oppervlakte te krijgen. Overgiet ze met een zoutoplossing (15 gr per liter water). 

Wortelen, bloemkool, knolselderie. Deze worden eerst geblancheerd en dan in een zoutoplossing (20 gr zout per l water) gelegd. 

Van grote komkommers en augurken eerst de schil en de pitten verwijderen. 

Met dank aan Milena 
Bron: volkstuinen sint truiden

Meer over wecken en inmaken

Potten steriliseren
Lees en praat mee over wecken en inmaken op ons forum.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
8 reactie(s)
Marion span (Gast)
Geplaatst op 16-09-2013 om 17:25

Ik heb dit jaar voor het erst pompoenen in gewekt. Van de 60 flessen is er niet èèn dichtgebleven.Ik heb erst puren gemaakt en dit in weckflessen ingeweckt. Èèn groot fiasco, doe dit dus nooit meer.

sterrefen (Gast)
Geplaatst op 04-08-2013 om 03:58

Vroeger weckte je in ketel. Tegenwoordig kan dat ook in de afwasmachine. Zie (link verwijder door moderator) Ik maak zelf nog steeds komkommer in zuur, tomatensaus.
Jampotten krijg je luchtdicht door ze op zín kop te zetten. Het ligt er een beetje aan wat ik inmaak. Komkommer gaat koud in de pot. Ik kook de azijn etc. Die gaat eroverheen en dan de potten goed sluiten. Vloeibare dingen zoals sauzen heet afvullen in potten en op de kop zetten. Je moet zelf wat kijken wat voor een groenten je hebt en of je ze rauw of wat geblancheerd verwerkt maar altijd heet afvullen!
Courgette maar ook fruit gaan als de lucht er niet goed uit is gisten. Groeten Sterrefen

speets (Gast)
Geplaatst op 19-07-2012 om 20:39

Steriliseer je het dan wel lang genoeg? Ik lees: een uur koken (dus 100 graden).
Ga het morgen proberen met courgettesoep.

Tannia (Gast)
Geplaatst op 27-05-2012 om 08:55

Hallo, ik steriliseer al jaren groenten. Telkens ik 

steriliseer met courgette, begint het te gisten
Heeft iemand hier tips of ervaring mee ? Vorige
week woensdag ratatouille gemaakt, vanochtend
alles weggekieperd, jammer

kees (Gast)
Geplaatst op 20-05-2012 om 21:17

Bij het inmaken van bonen doe je per liter vulwater

1 dl. azijn en een klein beetje bakpoeder en daarnaa
niet langer als 1 uur koken in de weckketel,de bonen zullen knapperig
zullen beter knapperig blijven.
groetjes Kees.

a paulij-jaspers (Gast)
Geplaatst op 02-11-2011 om 20:00

Heb vanaf deze maand een moestuin en wil niet zoals vroeger, toen mijn schoonvader een tuin had, de groenten invriezen maar gaan inmaken in potten zonder een wekketel te hoeven gebruiken. Heb je hiervoor tips/recepten ed?
Bvd Agnes

Rie van Pelt (Gast)
Geplaatst op 29-07-2011 om 17:52

Ja, dat wil  ik ook graag weten, en hoelang moet ik mijn worteltjes  in de oven laten garen

j van uden (Gast)
Geplaatst op 29-07-2011 om 10:37

Goede morgen,

als ik het zo lees worden de groenten/fruit koud verwerkt?( Ik wek in jampotten) hoe krijg ik ze dan luchtdicht. of is dat niet nodig

vrgr jacqueline

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 18-01-2008
Hits: 72777
Categorie: 
Kooklessen, Herfst
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
wecken, inmaken, inmaken van groenten, wecken en inmaken, fruit wecken, conserveren, groenten, fruit