Volg ons via
 
 

Hermancake (Vriendschapscake)

Hermancake | Cake recept voor een vriendschapscake om te delen met vrienden en familie.

Hermancake

Herman is al jaren bekend en komt, volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amish hem al maakten uit liefde voor de ontvanger. Als je een Herman krijgt, is dat een teken van liefde, vriendschap en vertrouwen. Als je goed voor Herman zorgt, heb je de lekkerste lekkernij die je maar kunt bedenken. Krijg je er alsmaar geen? Start dan zelf je Herman en geef hem door! Let er wel op, dat je Herman altijd in een glazen schaal maakt en met een houten lepel werkt. Plastic is een goede tweede optie, maar METAAL is uit den boze, daar wordt Herman niet blij van! 

 

Dit is het cake recept voor een Herman

(en als je hem gekregen hebt, start je bij dag 2):

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 225 gram bloem
  • een glazen schaal
  • een houten lepel

Los de suiker op in een half kopje van het warme water. Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan. Roer de rest van het water erbij, evenals de bloem. Klop dit met de lepel tot een mooi glad beslag en dek het af met een vochtige theedoek. Laat dit rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

 

 

 

 

 

Hoe wil Herman gevoed worden?

Je moet Herman goed verzorgen. Zet hem nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek Herman niet af, zodat hij kan ademen - een theedoek eroverheen leggen mag wel. Hij zal flink groeien, dus zorg dat je Herman bewaart in een ruime schaal (niet van metaal!).

dag 1

Vandaag heb je Herman gekregen (of gemaakt) en wil hij wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien

dag 2 en 3

Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt hij fijn.

dag 4

Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:

250 ml melk
200 gr suiker
125 gr bloem

dag 5 t/m 8 

Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt hij van.

dag 9 

Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:

250 ml melk
200 gr suiker
125 gr bloem

Dit is het moment dat Herman verdeeld gaat worden over 3 bakjes. 

  • Bakje 1 geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt. 
  • Bakje 2 wordt je volgende Herman (ga verder bij dag 2), maar je mag bakje 2 ook aan een vriend(in) of familielid geven. 
  • Bakje 3 gebruik je om door te gaan naar dag 10.

dag 10
 
Vandaag heeft Herman enorme honger en daarom verwen je hem met een feestmaal:

250 gr bloem
200 gr suiker
200 gr noten en/of rozijnen
150 ml olie
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout
1 appel in stukjes

Oven voorverwarmen tot 170 °C.
Vet de bakvorm in en bestrooi het blik met suiker
Doe het deeg in een springvorm of cakeblik
Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar

Bron: http://www.duimelijn.web-log.nl/

Met dank aan Sampie

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
22 reactie(s)
Hermancake bakker (Gast)
Geplaatst op 01-06-2015 om 17:52

Heb op verschillende sites gelezen dat je niet mag roeren met een metalen lepel. Heb dit dus per ongeluk gedaan tot dag 4 en ben nu bezig met een houten lepel. Is dat erg?

Kimberley (Gast)
Geplaatst op 23-05-2015 om 17:08

Hallo, op internet zie ik zoveel verschillende versies van dag 9. De één schrijft dat Herman in drie delen verdeeld moet worden, de ander zegt in vier delen en weer een ander schrijft dat Herman verdeeld moet worden in 5 delen. Waar kan ik vanuit gaan? Is er een aantal milliliter die ik aan moet houden? Groetjes en alvast hartelijk bedankt voor het antwoord!

S-je
Geplaatst op 24-10-2014 om 14:24

Lees heel dag 9 en dag 10 en dan is je vraag volledig beantwoord.

Wat betreft variaties: als je op google zoekt op de trefwoorden variatie herman cake, dan kom je andere recepten tegen.

mirjam (Gast)
Geplaatst op 24-10-2014 om 10:23

Kan iemand me zeggen hoe het na dag tien verder gaat of ik het moet verdelen dan en of iemand variaties kent van dit recept 

janetta (Gast)
Geplaatst op 03-03-2014 om 19:15

Ik heb al heel wat Hermannen gemaakt. Je kunt er eindeloos mee variëren. En het maakt ook niets uit of je er wat meer dagen over doet. Ik bakte altijd in het weekend (dus 14 dagen). ik gebruikte ook minder suiker dan in het recept staat (op de 10e/14e dag)

lena (Gast)
Geplaatst op 02-03-2014 om 20:56

Ik maak herman en dan maak ik van 1 portie de heerlijke cake en de andere porties vries ik in voor de volgende keer, de laatste portie uit de diepvries vermenigvuldigd ik dan weer 

Lol (Gast)
Geplaatst op 22-02-2014 om 16:23

Super leuk om te maken! Het is moeilijk om 10 dagen te moeten wachten voor dat je hem kan eten, maar het eindresultaat mag er dan ook wel wezen! 

Top recept zeg!

S-je
Geplaatst op 04-12-2013 om 11:10

Herman-beslag is een gistbeslag. Veel zoetigheid van de suiker verdwijnt in het gistingsproces voor zover ik weet.

Sandra (Gast)
Geplaatst op 03-12-2013 om 12:41

maar word het niet heel zoet want iedereen doet er  weer 600 g suiker in en dan krijg je het van diegene en zit er nog wel heel wat suiker in dus word het dan niet veel te zoet?

HermanLoverss!!!¡ (Gast)
Geplaatst op 19-11-2013 om 15:24

Mmmm hermannelijk lekker! En lekker luchtig mensen!!!

Ps: Meer appel!!!! Dat is lekkerder!!!!!
Net als ons!!!

Ada (Gast)
Geplaatst op 23-04-2013 om 20:28

Kan ik Herman delen naar iemand op f.book,en hoe moet ik dat dan doen

?<div><br/>
</div>

S-je
Geplaatst op 22-04-2013 om 13:04

Het is een gistbeslag. Gist is een schimmel, dus schimmel zit er sowieso in! Schimmels zijn geen bacteriën. Die melk en suiker zijn juist nodig om het gist in leven te houden om Hermanbeslag door te kunnen geven.

Ik heb verschillende keren een Herman gehad en nooit problemen gehad met wat voor hygiëne-toestanden dan ook.

Dus gewoon Herman lekker te eten geven volgens de voorschriften en dan aan het eind iets lekkers van bakken!

Nawor (Gast)
Geplaatst op 22-04-2013 om 12:59

Mijn dochter kwam thuis met een Hermancake...
 
Hoe zit het met hygiene? Schimmels en andere bacteriën
melk wat zo lang ongekoeld wordt bewaard. lijkt mij niet echt gezond. En omdat er altijd verder wordt gegaan met een deel van het vorige hermandeeg, zit er ook al is het een klein deel nog oudere ingrediënten in.
Dan gaat het weliswaar nog in de over maar het idee vind ik toch onsmakelijk.
iemand hier ook een mening over?

mandy (Gast)
Geplaatst op 20-04-2013 om 14:52

wij zijn er met school aan begonen

arie (Gast)
Geplaatst op 12-02-2013 om 18:23

het duurt wel lang tot dat ie in de oven mag maar uiteindelijk is hij heel lekker!!

nick (Gast)
Geplaatst op 14-10-2012 om 20:21

ik heb hem al geproefd en hij was heerlijk

horselover (Gast)
Geplaatst op 13-06-2012 om 13:14

ik ga ermee beginnen! het lijkt me erg leuk maar is t erg als je bijv.: op dag 5 pas de dingen van dag 4 doet??

greetzzzz

Elin (Gast)
Geplaatst op 31-05-2012 om 09:16

He iedereen,

Bij mij op school is Herman cake een echte

hype geworden! En het recept klopt wel, al 

lijkt het nog zo raar. Je moet het gewoon doen!

Groetjes! 

burgers (Gast)
Geplaatst op 24-03-2012 om 20:13

Wij hebben Herman zonder na te denken in een metalen bak gedaan....
dag 4 kwamen wij er achter dat dat niet mocht. Uiteraard op dat moment omgezet in een plastic schaal.
Maar is hij nog wel eetbaar straks???
Of worden wij op dag 10 ziek van Herman?

janneke (Gast)
Geplaatst op 06-10-2011 om 09:02

 een "janneke cake "?????
dat klinkt leuk !!
Wie kan mij daar het recept voor geven ???
ik kan er op internet niets over vinden .

groeten janneke

S-je
Geplaatst op 13-05-2011 om 21:20

Ik heb andere Hermanrecepten op internet bekeken en daar staat overal 150ml olie. Dus 1,5 dl.

Normaal gaat er ook 200 gram boter in een cake, dus 1,5dl. olie is veel logischer dan 15ml.

Ik heb het gewijzigd in deze versie van het recept.

B.M. Winkel ten Hakel (Gast)
Geplaatst op 13-05-2011 om 20:34

De ene keer wordt bij dag 10 over 15 ml olie gesproken en bij een ander keer over 1,5 dl. Een wel heel groot verschil. 15 ml is het zelfde als 15 cc en 1,5 dl is 150 cc.  Misschien een tip voor lezers die een darm probleem hebben?

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 27-04-2007
Hits: 76522
Categorie: 
Cake
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
vriendschapscake, Herman, cake recept, recept voor een cake, amish, herman de vriendschapscake, recept vriendschapscake