Volg ons via
 
 

Bouillon maken

Bouillon maken | tip voor het maken van vleesbouillon, kippenbouillon, visbouillon of groentebouillon.

Vleesbouillon

Neem mager vlees. Voor drinkbouillon 500 gram vlees per liter. Wordt bouillon gebruikt voor de bereiding van soepen of sausen gebruik dan 200 gram rundvlees en 300 gram benen en/of mergpijpen per 1 1/4 liter water. Benen en/of mergpijpen met heet water afspoelen. Opzetten met koud water en aan de kook brengen. Even zachtjes laten trekken en dan afschuimen. Daarna rundvlees toevoegen. 

Gebruik kruiden (lavas, tijm, marjolijn of selderij naar keuze), specerijen (kruidnagel, peperkorrels, laurier of foelie naar keuze) en groenten (ui, wortel, prei) om de bouillon pittig te maken.  Breng het geheel aan de kook en laat het tenminste 3 uur zachtjes trekken.  

Als het soepvlees gaar is de benen en/of mergpijpen verwijderen. Na de trektijd de bouillon zeven door een vochtige (thee)doek.  Serveert men de bouillon als drinkbouillon dan op smaak maken met zout en eventueel aroma. 

Kippenbouillon

Reken 600 gram soepkip per liter. De kooktijd is +/- 2 uur. De werkwijze is precies het zelfde als vleesbouillon. 

Visbouillon

De hoeveelheid vis is 300 gram per liter. Ga je uit van visafval (graten e.d.) neem dan 600 gram per liter. De kooktijd is een half uur. 

Groentebouillon

Hier neem je 500 gram per liter. De kooktijd is een half uur. 

Bouillon kant en klaar

Los 2 tabletten of 3 à 4 blokjes op in 1 liter kokend water. Naast vleestabletten zijn er ook groente, kip, vis en tuinkruiden te koop.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 08-12-2004
Hits: 28629
Categorie: 
Kooklessen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Bouillon maken, vleesbouillon, kippenbouillon, visbouillon, groentebouillon