Volg ons via
 

Oranje tompoucen

Oranje tompoucen | recept voor de lekkerste, zelfgemaakte oranje tompoucen

Een tompouce (tegenwoordig vaak geschreven als tompoes) is een typisch Hollands gebakje. Met koninginnedag voor de deur kleuren de tompoucen vaak oranje. Iedereen kent deze oranje tompoucen natuurlijk als de "Hema tompoucen", maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hoe maak je zelf oranje tompoucen?

Ingrediënten 

Voor het deeg:

200 gram bloem
200 gram boter
0.5 tot 1 liter water
snufje zout

Of: gebruik gewoon bladerdeeg of filodeeg uit de supermarkt. Dit scheelt een hoop tijd en geduld!

Voor de room:

250 ml melk
½ vanillestokje
2 eierdooiers
40 gram basterdsuiker
25 gram bloem
zout

Voor het oranje glazuur:

100 gram poedersuiker
1 eiwit
enkele druppels citroensap
oranje voedingskleurstof (je kunt ook geel en rood gebruiken)

Bereidingswijze

Het deeg (als je geen kant en klaar bladerdeeg of filodeeg gebruikt):

Zorg ervoor dat de boter die je gebruikt heel hard is. Hak de helft ervan met een mes in stukjes in de bloem. De stukjes moeten niet te klein worden. Voeg er water en zout aan toe en maak er met het mes een samenhangende massa van. De boterklontjes moeten goed zichtbaar blijven. Zorg ervoor dat het deeg te droog wordt, maar het mag ook niet te nat worden. 

Bestuif de tafel met bloem en haal er bal van deeg doorheen. Rol vervolgens het deeg uit. Het deeg moet geregeld worden omgedraaid. Verwijder eventuele vastgeplakte deeltjes met een mes. Rol de lap vooral de eerste keren niet de dun uit en bestuif de tafel en deegroller tussendoor regelmatig met bloem. Vouw de lap van deeg in de lengte en breedte op, daarna weer uitrollen en vervolgens opnieuw driemaal in lengte en breedte uitrollen. Dit driemaal herhalen. 

Zet het deeg opgevouwen in een schaal of kom een poosje afgedekt weg. Rol het deeg daarna weer uit en nu iets dunner dan voorheen. 

Snij de overgebleven boter in stukjes ter grootte van een hazelnoot. Leg deze in rijen en op een onderlinge afstand van ongeveer 1 centimeter op de lap deeg, waarbij je de rijen afwisselend laat inspringen. Probeer op deze wijze alle boter in één keer op de deeglap te verdelen. Vouw de deeglap weer in de lengte en de breedte in drieën en rol het weer uit en herhaal dit. Laat dan het deeg weer rusten.

Herhaal na deze rusttijd het uitrollen en opvouwen weer driemaal. Rol bij de laatste keer het deeg heel dun in acht langwerpige plakken van ongeveer acht bij zestien centimeter.

De room:

Verwarm de melk met het gespleten vanillestokje en een snufje zout heel langzaam tot het tegen de kook aan is. Laat het stokje 15 minuten trekken. Haal de zaadjes uit het stokje en doe de zaadjes in de melk. 

Mix 2 eierdooiers met de suiker tot het dik en schuimig is. Voeg daar de bloem aan toe en roer tot het een mooi dik beslag is. Meng vervolgens een deel van de warme melk door het mengsel en giet het mengsel terug in het pannetje met melk. Goed roeren met een garde, zet het terug op laag vuur en blijf roeren tot de room heel dik is geworden. Laat de room afkoelen en bedek de room tijdens het afkoelen met plastic folie om te voorkomen dat er vellen op komen. Zorg ervoor dat de folie de room aanraakt, dus niet alleen over het pannetje worden gelegd. Zet de room in de koelkast.

Oranje glazuur:

Zeef de poedersuiker en voeg er het eiwit en een paar druppels citroensap aan toe. Klop dit minimaal drie minuten. Voeg enkele druppels kleurstof toe totdat het glazuur een mooi oranje kleur heeft.

De Tompouce:

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg de plakken bladerdeeg op een bakplaat die bedekt is met bloem. Bestrijk het deeg met een beetje losgeklopt, iets verdund ei. Bak het bladerdeeg ongeveer 10 minuten, totdat het deeg is gerezen en de bovenkant goudbruin kleurt. Trek voorzichtig de bovenkant en onderkant van ieder stukje uit elkaar. Laat het deeg dan afkoelen. Bestrijk de bovenkant met glazuur en bedek het onderste stukje deeg met een dikke laag room. 

Leg de twee lagen op elkaar en de tompouce is klaar.


Met dank aan Oranjefan

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 26-04-2011
Hits: 7355
Categorie: 
Taart en vlaai
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
oranje tompoucen, oranje tompouce, oranje tompoesen, tompoes, tompouce recept, koninginnedag