Volg ons via
 

Oliebollen recept voor ouderwetse oliebollen

Oliebollen recept | De lekkerste oliebollen bak je natuurlijk zelf.

Ingrediënten voor oliebollen (ongeveer 50 stuks):
1 kg bloem
1 liter lauwe melk
80 gr gist
80 gr (zachte) boter
50 gr witte basterd suiker
20 gr citroensap
10 gr zout
3 eieren
zonnebloemolie (voor het frituren)
75 gr krenten
100 gr rozijnen
100 gr bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes
200 gr appel (goudreinetten)
1 bus poedersuiker

Bereidingswijze:
Laat de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauw warm water. Snij de appelen in kleine blokjes van ca 3/4 cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.

Los de gist op in de lauwe melk.

Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem totdat een mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en dekrenten, rozijnen, appelstukjes en bigarreauxtoe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe. Meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
Laat het geheel nu ca 30 minuten op een temperatuur van ca 30 graden rijzen.

Let op:Kies voor een grote kom. Anders loop je het gevaar dat het letterlijk de pan uit rijst. Het beste kun je dan ook een emmertje gebruiken die je afdekt met een schone theedoek. Laat deze achter de kachel/bij de verwarming rijzen. Na ca 30 minuten sla je het deeg neer en laat je het nogmaals omhoog komen. Roer het geheel daarna nog eens goed door.

Nu kan het afbakken beginnen in olie van ca 175 graden. Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel of een ijsbollenschep. Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier.

Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.

Tip: controleer af en toe of de bollen wel gaar zijn van binnen. Is dit niet het geval dan is waarschijnlijk de olie te heet of zijn de oliebollen te groot.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-12-2010
Hits: 9036
Categorie: 
Overig, Feestdagen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Oliebollen recept, oliebol, oud en nieuw, oliebollen recept, oliebollen bakken, nieuwjaar, gist, ouderwetse oliebollen