Volg ons via
 
 

Meubels leer verzorgen

Meubels leer verzorgen | Tips voor het schoonmaken en onderhoud van ruw leer en glad leer.

Deze tip gaat in op de verzorging, schoonmaken en het onderhoud van leren meubels

Zet lederen meubels nooit in de zon, want dan kan het leer uitdrogen en barsten. 

Gebruik een of twee keer per jaar een onderhoudsmiddel (zie bereidingswijze onderaan deze tip) om het leer soepel te houden. Wrijf dit goed uit, zodat het niet in je kleren komt. Laat het na het aanbrengen 12 uur intrekken en wrijf het daarna goed uit voordat je het meubelstuk weer gebruikt. 

De reguliere verzorging van lederen meubelen is afhankelijk van het type leer (glad of ruw). 

Ruw leer

Ruw leer kan niet tegen water. Daarom moet je het regelmatig zuigen. Vuil, gladde plekken en vlekken dient je met een borstel voor ruw leder of een gum af te nemen. Vervolgens kun je het opzuigen. 

Glad leer

Glad leder dien je regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Voor het beste resultaat dien je dit water eerst te koken. Als je dit doet dan blijven er bij het schoonmaken geen kalkvlekken op het leer achter. Je kunt echter ook gebruik maken van gedestilleerd water. 

Wanneer je lederen meubilair sterk is vervuild dan kun je dit afnemen met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel, waarna je het met schoon water dient na te behandelen (ook hier geldt voor het beste resultaat even het water koken). 

Zo maak je je eigen onderhoudsmiddel voor leer

Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje. Goed schudden voor gebruik en aanbrengen met een zachte doek. Vaak een schoon stukje nemen. Goed uitwrijven, zodat er geen olie op je kleren komt. Eerst op een onopvallende plaats uitproberen voordat je dit middel op lichtgekleurd leer gebruikt.

Droog geworden leer

Droog leer kun je insmeren met een zachte doek met glycerine. 1 nacht in laten trekken en de volgende ochtend uitwrijven met een schone zachte doek.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Eltjo Benedick (Gast)
Geplaatst op 27-09-2016 om 12:32

ik ben op zoek naar een was c.q. crême waarmee ik een leren stoel in kan smeren. Het is een gladde leersoort, zoals reeds op de foto is weer gegeven. Zelfs de kleur is precies wat ik zoek.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 05-10-2003
Hits: 42100
Categorie: 
Onderhoud
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
meubels leer, bank leer, leer onderhoud, leder, leer, ruw leer, glad leer, schoonmaken leer, verzorgen leer, droog leer