Volg ons via
 

Zweten

Zweten | Lees alles over (overmatig) zweten en het verwijderen van zweetplekken, zweetvlekken en zweetgeur.

Zweten  

Over het algemeen zweten mannen meer dan vrouwen, zelfs als je rekening houdt met het verschil in lichaamsgrootte tussen mannen en vrouwen. Wetenschappers hebben dit vastgesteld tijdens een test met vrijwilligers die ze hebben neergezet in een broeierige auto. Mannen verloren 250 gram zweet per uur, dat was 70 gram meer dan de vrouwen (Bron: New Scientist 1 juni 2002)  

Ongeveer 3% van de mensen geeft aan overmatig te zweten. Overmatig zweten kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door genen - 1 op de 3 patiënten zegt dat anderen in hun familie hetzelfde probleem hebben.

Zweten komt ook vaak voor in combinatie met opvliegers bij vrouwen in de menopauze. 

Soms kan overmatig zweten duiden op een onderliggend medisch probleem, zoals bijvoorbeeld een overactieve schildklier. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige antidepressiva, kan leiden tot zweten 

Het nut van zweet  

Zweten is één van de manieren waarop we onze lichaamstemperatuur regelen. De verdamping van zweet beschermt het lichaam tegen een warme omgeving. 

Zweet helpt om onze huid vochtig te houden 

Angstzweet helpt ons te ontsnappen als vijanden ons proberen ons te pakken  

Zweet van sommige delen van het lichaam bevat geuren (feromonen) die geheime signalen versturen naar andere mensen  

Volgens het tijdschrift New Scientist (10 november 2001) bevat zweet een natuurlijk antibioticum, dermicidin, dat helpt om bacteriën te vernietigen op de huid  

Hinder van zweten  

Overmatig zweten kan hinderlijk zijn op twee manieren.  

Er kunnen zweetplekken ontstaan in je kleding, bijvoorbeeld onder de oksels of door het zweten heb je klamme, zweterige handpalmen.  

Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over de geur van het zweet. Zweet van het grootste deel van de zweetklieren stinkt niet, maar al snel wordt het een broedplaats voor bacteriën. Deze bacteriën breken het zweet om vetzuren te produceren. Het zijn deze vetzuren die de scherpe, doordringende, scherpe, 'muf zweet' geur hebben. Met name zweet onder de arm en in de lies is bijzonder rijk aan eiwit en daarom favoriet bij bacteriën. Zweet uit andere delen van het lichaam is zouter en minder vriendelijk voor bacteriën. Dit probleem kan worden benaderd op twee manieren: zweten zelf kan worden voorkomen, of de bacteriën die ervoor zorgen dat de geur kan worden aangevallen. 

Zweetplekken en zweetvlekken in kleding 

Op huishoudplaza vind je diverse tips om zweetplekken en zweetvlekken te verwijderen uit kleding. Neem eens een kijkje bij de volgende artikelen: 

Zweetgeur

Heb je meer last van de zweetgeur neem dan eens een kijkje bij deze artikelen:  

Meer zweet

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

2 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 12-09-2011
Hits: 16067
Categorie: 
Luchtjes, Zomer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
zweten, zweetplekken, zweetgeur, zweetvlekken, transpireren, zweetvoeten, stinkende schoenen