Volg ons via
 
 

Waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken | tips voor schoonmaken en onderhoud van je waterkoker.

Als je een waterkoker hebt, is het verstandig om deze regelmatig te ontkalken. Het beste is het natuurlijk als je dit standaard in je huishoudritme meeneemt, maar als je het wel eens vergeet, merk je vanzelf dat er een beetje "drab" op de bodem van de waterkoker ligt. Dan is het écht de hoogste tijd om te ontkalken.

Waterkoker ontkalken doe je als volgt. Doe water in de waterkoker en voeg een scheut azijn toe. Vervolgens laten koken en daarna een aantal keren goed naspoelen. Let erop dat je een stuk onder de max-streep van de waterkoker blijft, want anders kan het gaan overkoken. 

Als je azijn laat koken, is het beter om dit buiten te doen. De azijndampen slaan namelijk op je longen en zijn erg slecht voor je gezondheid. 

Als je geen azijn in huis hebt, kun je de waterkoker ook ontkalken met een kunstgebittenreiniger, zoals bijvoorbeeld Steradent. Vul de waterkoker met heet water en voeg er een Steradent tablet aan toe. Je hoeft de waterkoker dus niet aan te zetten! Een poosje laten staan en daarna de waterkoker grondig omspoelen met schoon water.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
11 reactie(s)
Joshua (Gast)
Geplaatst op 14-07-2015 om 18:17

Azijn is slecht voor de gezondheid en kan onderdelen van de waterkoker aantasten. Met een PH waarde van 3 is de ontkalkende werking van azijn niet echt grondig te noemen. Ik gebruik altijd (reclame verwijderd door moderator). Het is geurloos en ontkalkt geweldig goed. o.a. verkrijgbaar bij (reclamelink verwijderd door moderator)

S-je
Geplaatst op 14-07-2015 om 12:14

Ik sluit me aan bij Kôlleke.

Ik ontkalk de waterkoker altijd met de helft water en de helft azijn. Na het koken laat ik het nog een paar uurtjes staan. Daarna gooi ik de waterkoker leeg en dan kook ik nog een paar keer gewoon water om eventuele laatste azijnrestjes te laten verdwijnen.

Water wat je er daarna in kookt kan gewoon als theewater gebruikt worden.

Kôlleke
Geplaatst op 13-07-2015 om 22:41

Als het azijn alleen de kalk heeft opgelost en verder de waterkoker (verwarmingselement) niet heeft aangetast, is het helemaal niet gevaarlijk om water uit de waterkoker te drinken. Wel altijd goed omspoelen met ruim schoon water na het ontkalken.

IED FRANKEN -ENGEL (Gast)
Geplaatst op 13-07-2015 om 21:05

Heb alleen azijn in de waterkoker laten koken maar ben nu bang dat het ongezond is geworden om hieruit water te koken en te drinken( thee te zetten) Is dit slecht voor je gezondheid???

Veena (Gast)
Geplaatst op 08-10-2012 om 14:35

Waterkoker maak ik, zo vaak schoon! Met azijn/citroen e.a. manieren, wordt 't binnen een week alweer vies. Ontkalkertabl. waren ook niet goed?

Lema (Gast)
Geplaatst op 16-02-2012 om 21:59

De waterkoker na het koken nooit geheel leeg gooien of een bodem laten staan . Na het verdampen blijft er kalk en andere stoffen achter . Dit komt omdat het verwarmingselement nog heet is en het resterende water kan verdampen . Laat ca 2 cm water achter en gooi deze pas weg als de waterkoker geheel is afgekoeld . Ga ook niet azijn koken want na verkoop van tijd krijg je verkleuringen in je waterkoker .

S-je
Geplaatst op 10-08-2011 om 20:03

Schoonmaakazijn is niet hetzelfde als gewone azijn.

Schoonmaakazijn mag namelijk niet voor consumptie gebruikt worden! Dat is echt alleen een reinigingsprodukt.

De werking is wel hetzelfde als het gaat om het gebruik als ontkalker.

Romelda (Gast)
Geplaatst op 10-08-2011 om 17:54

Edwin, hoe werkt het precies met citroensap?
Ik hoor het graag.
Is schoonmaak azijn hetzelfde als gewone azijn?
Ik hoor het graag.
Alvast bedankt.

Edwin (Gast)
Geplaatst op 05-08-2011 om 17:47

Citroensap schijnt super te werken

Karel (Gast)
Geplaatst op 18-07-2011 om 16:10

Bij azijn krijg je een ontzettend vervelende geur en tast het het apparaat aan. Ik raad aan om een ontkalker te gebruiken en deze niet te laten koken maar enkel in te laten werken.

Edited by Miriam (reclame).

linda lapré (Gast)
Geplaatst op 06-02-2011 om 12:52

ik heb van iemand via marktplaats gekocht een inventum senseo. Ik rook al azijnlucht toen ik het apparaat uitpakte, behoorlijk vaak doorgespoeld. De lucht en smaak is echter nog steeds aanwezig. Wat kan ik nog meer doen? Linda

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 02-10-2006
Hits: 106839
Categorie: 
Onderhoud, Huishoudelijke apparaten
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
waterkoker ontkalken, waterkoker schoonmaken, schoonmaken met azijn, kalk, azijn, onderhoud waterkoker, reinigen waterkoker