Volg ons via
 

Tuintegels, waar op letten?

Tuintegels kunnen snel groene aanslag vertonen. Door het nemen van voorzorgsmaatregelen verklein je de kans op groene aanslag. En als er dan toch groene aanslag ontstaat dan vertellen we je wat je hier tegen kunt doen.

Tuintegels en groene aanslag

We leven in een groen land met vruchtbare aarde en daar mogen we trots op zijn. Al dat groen willen we echter niet overal. Door de grote hoeveelheid hemelwater en het gebrek aan zon waar we elke winter mee te maken hebben krijgen mossen en algen gemakkelijk vat op schaduwrijke daken, muren en bestratingen. Er zijn meerdere manieren om groen uitgeslagen tuintegels schoon te maken, hierover verderop in dit artikel, maar met de juiste materiaalkeuze en een goede manier van bestraten kunt u uzelf een heleboel werk besparen. Wanneer u er bijvoorbeeld voor zorgt dat er geen water op het terras kan blijven staan, het plaveisel dus enigszins bol ligt en regelmatig het straatje aanveegt, zullen er ook minder mossen en algen aanhechting op kunnen vinden.

Vochtgevoeligheid van bestratingsmateriaal

Vocht en vuil zijn samen de ideale voedingsbodem voor mossen en algen. Hard bestratingsmateriaal en tuintegels met zo min mogelijk profiel zullen weinig aanslag vertonen. Poreuze tuintegels zoals houten vlondertegels, marmer plaveisel en betonnen stoeptegels zullen daarentegen meerdere keren per jaar schoongemaakt moeten worden. Om de frequentie van schoonmaken omlaag te brengen bestaat er de mogelijkheid om de tuintegels te impregneren met een waterafstotende hydrofooblaag. Deze beschermingslaag gaat 5-10 jaar mee en voorkomt dat algen en mossen houvast vinden.

Tuintegels schoonmaken met huismiddelen

Een hardstenen tuinpad en/of terras past niet in elke tuin of budget of we zijn gewoon heel tevreden met onze oude karakteristieke stoeptegels of straatklinkers. Dat laatste betekent dat we minimaal 1 keer per jaar even flink aan de schoonmaak moeten. Zelfs met het gebruik van huishoudmiddelen moeten we van te voren goed bedenken wat voor resultaat we willen behalen. Zowel groene zeep als zout zijn prima middelen om groene aanslag te verwijderen. Groene zeep heeft geen bijtende eigenschappen waardoor de originele kleur van het hout of de tegel behouden blijft, ook lost natuurzeep niet alle verontreiniging op en tast daardoor het materiaal niet aan. Zout en chloorhoudende producten doen dit wel waardoor de kleur oplicht en bij een onzorgvuldige verdeling vlekken kunnen ontstaan.

Water of stoom onder hoge druk en speciale reinigingsmiddelen

De hogedrukspuit maakt vaak meer kapot dan je lief is en hete stoom is in dit geval een stuk milieu- en materiaalvriendelijker. Speciale reinigingsmiddelen die bij de bouwmarkt of het tuincentrum te verkrijgen zijn geven snel zeer bevredigende resultaten. Kijk op de verpakking of deze biologisch afbreekbaar zijn en welke invloed ze hebben op de aan het tuinpad aangrenzende beplanting. U kunt voor een steentuin bijvoorbeeld agressievere middelen gebruiken dan voor een plantentuin. Bepaalde middelen bevatten tegelijkertijd een impregneermiddel zodat ook de aanhechting van nieuwe aanslag weer voor enige tijd voorkomen wordt.

Hier vind je meer tips over het verwijderen van de groene aanslag.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 02-07-2014
Hits: 19218
Categorie: 
Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
tuintegels, koopwijzer, groene aanslag, tuin