Volg ons via
 

Haard schoonmaken en onderhoud

Haard schoonmaken en onderhoud | Tips voor het reinigen van de haard of houtkachel, de glazen deur van de haard en schoorsteen

Haard schoonmaken 

Het schoon maken - en houden - van uw haard en de glazen deur van de haard is zeer belangrijk. Natuurlijk, het komt wel eens voor dat deze klus naar morgen of later wordt verschoven, maar onderschat de gevolgen niet! Het regelmatig reinigen van de haard verkleint de kans op brandgevaar, schade en defecten aanzienlijk. Zo geniet je langer van je haard én huis. 

Van houtkachel tot open haard 

Steeds meer mensen kiezen voor (het laten inbouwen van) een open haard, houtkachel of andere vorm van haard. Deze warmtebronnen zijn niet alleen praktisch en relatief goedkoper dan de centrale verwarming: ze zijn ook nog eens reuzegezellig. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen een houtkachel of open haard hebben. Maar is iedereen wel zo goed op de hoogte van de noodzaak van het schoonmaken van deze? Zowel een gashaard, gaskachel als een open haard moet regelmatig worden onderworpen aan een 'grote' schoonmaak. Maar zo moeilijk is het gelukkig helemaal niet. 

Glazen deur haard schoonmaken 

De glazen deur van de haardkachel kan goed tegen hitte. Toch krijg je vaak te maken met roetaanslag na (langdurig) gebruik. Heb je last van een doffe deur van de haard? De roetaanslag kan gemakkelijk worden verwijderd met licht schuurmiddel zoals bijvoorbeeld Jif. Doe dit met een droge prop papier en wrijf de roetaanslag er voorzichtig uit. Een glazen deur van een houtkachel kan eenvoudig worden gereinigd met Glassex en een droge doek. Zo wordt de kachel weer mooi helder! Ook is het mogelijk de glazen deur van de kachel te reinigen met spiritus, wel is het dan heel belangrijk dat de kachel volledig uit en afgekoeld is. Spiritus is zeer licht ontvlambaar! 

Schoorsteen reinigen 

De haard schoonmaken is belangrijk. Maar het rookkanaal schoonhouden is wellicht het allerbelangrijkste. Laat een schoorsteenveger dit klusje bijtijds - en ieder jaar - opknappen of doe het zelf, bijvoorbeeld middels het branden van een speciaal houtblok die het rookkanaal reinigt. Voorkom verstopping. Dit kan voor brand zorgen! Vraag de schoorsteenveger altijd om een bonnetje, nadat hij het rookkanaal heeft gereinigd. Wanneer er onverhoopt toch een brandje uitbreekt, zal de verzekeringsmaatschappij hiernaar vragen. Regelmatig as ruimen Niet geheel onbelangrijk en in wezen zo gebeurd: ruim het as, wat in de kachel terecht komt na het stoken, regelmatig op. Dit kan met stoffer en blik, maar gaat gemakkelijker met een stofzuiger. Gebruik je de stofzuiger? Doe dit dan pas nadat de as volledig is afgekoeld, want voor je het weet, vliegt de stofzuiger in de fik!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

2 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-08-2014
Hits: 10870
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Haard schoonmaken en onderhoud, glazen deur haard schoon, schoorsteen