Volg ons via
 
 

Friteuse schoonmaken

Friteuse schoonmaken | tip voor het reinigen en ontvetten van de frituurpan.

Als je geen zin hebt om naar de cafetaria te gaan, biedt een friteuse uitkomst. Het is wel van belang dat je frituurt in schoon frituurvet. Dit betekent uiteraard niet dat je het vet na elk gebruik hoeft te vervangen. Na een keer of 7 frituren, is het vet echter wel aan vervanging toe. Als je het vet uit de pan hebt gehaald, is het tijd om de friteuse schoon te maken.

Met deze tip kun je de friteuse eenvoudig schoonmaken.

Vul de frituurpan met water tot max/min streep. Doe daar een vaatwastablet in. Laat het mandje er in zitten. Zet de frituurpan op 110 graden. Is de temperatuur 110 graden, zet dan de frituurpan uit en laat hem afkoelen. Daarna gewoon omspoelen met water. Is hij dan nog niet schoon herhaal dit nog een keer. 

LET OP: Laat het water in de frituurpan niet doorkoken, het stoom kan het elektrische element namelijk beschadigen als er teveel stoom bij komt.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
23 reactie(s)
Jaak . (Gast)
Geplaatst op 12-07-2015 om 14:59

Ik heb friteuse Fri-Fri makkelijk volledig te demonteren maar er zit een rooster onder in friteuse ( zal bruin worden ) maar afblijven best sommigen hebben een platte bodem met opwarm element eronder . = properder dan .


messidc (Gast)
Geplaatst op 12-03-2015 om 19:17

Ik dacht altijd dat het verwarmingselement van een friteuse nooit in aanraking mocht komen met water . Dus klopt het dat ik dan altijd verkeerd gedacht heb ?

toos (Gast)
Geplaatst op 05-01-2015 om 00:52

kan ik dubro ontvetter gebruiken om de frituur pan aan de binnen kant schoon te maken ?

Amanda (Gast)
Geplaatst op 21-11-2014 om 14:34

wil wat is active pro ben bij alle sipermarkten geweest masr kan het nergens vinden. hoorgraag van je. 

ik neem een snackbar over alleen de frituur in de bakwand is beetje zwart. heb al soda en vaatwastsblet geprobeerd. groet amanda

Antonet (Gast)
Geplaatst op 14-06-2014 om 22:35

Dasty van de Wibra! Er is geen middel waarin vet zo goed oplost als dit!Dasty van de Wibra! 

Ruud Willemse (Gast)
Geplaatst op 08-06-2014 om 22:35

Wat ook aan te raden is, om ovenreiniger van Mr.Muscle te gebruiken, zowel het frituurmandje als de pan waar je het frituurvet in gooit, inspuiten en na enige tijd vorm zich een schuimlaag op deze delen, en kan je het na zo,n 20 minuten afspoelen ( met warm water tot heet water van je douche, anders heb je in de keuken al die rommel ), afhankelijk van hoe erg de boel is aangekoekt, zou je het eventueel nog een keertje kunnen herhalen.

Tevens kan je met hetzelfde middel ( product ) ook je barbecue goed reinigen. 

groetjes, Ruud     

Ellie (Gast)
Geplaatst op 01-06-2014 om 19:18

Nooit met een schuursponsje de wanden schoonmaken.  Er komen minuscule krassen in, waardoor het vieze vet zich nog meer hecht aan de wand.  Ik kom tegenwoordig de frituur olie bij de big L, deze kwam trouwens als beste uit de consumentengids. Is goedkoop en gooi ik het na 4 keer gebruiken weg.  Wel naar de milieustraat brengen, want het kan gerycled worden.

Marco Brouwer (Gast)
Geplaatst op 01-05-2014 om 14:41

Ik heb BIOnyx Friteuse reiniger gebruikt op aanraden van een kennis van ons. Ik frituur altijd met tegen zin omdat ik die vieze vettige aangebakken friteuse moet gebruiken. Maar ik kan niets anders zeggen dat dit 100% biologisch middel perfect zijn werk heeft gedaan. Ziet er weer als nieuw uit. Een echte aanrader!

Nineve
Geplaatst op 31-01-2014 om 10:33

Of gewoon een nieuwe frituurpan, die dingen kosten niets meer tegenwoordig, niet elke maand natuurlijk maar wel als je een oude hebt zoals ik. 

Henri Noerns (Gast)
Geplaatst op 22-09-2013 om 11:47

Het reinigen van een mandje van een elekrische frituurpan is géén sinecure Men raad aan dit onderdeel, een kwartiertje, ondergedompeld, te laten koken met een pastille van een vaatwasproduct.
De mazen van het mandje zijn echter door de fabrikant, vooral in de hoeken zo samengenepen, dat die,op de duur, een vastgebakken "koek/stop" vormen IN die mazen. En die kunnen aan geen kanten met bovenstaande raad gereinigd worden.
Weet u een(andere) oplossing?
Met dank
H Noens

Cor T. (Gast)
Geplaatst op 28-06-2013 om 22:03

Zeer vuile aangekoekte frituurnetjes zijn op de volgende manier goed te reinigen. Zet hem buiten op een tegel en laat al het vet met behulp van een hobbybrander verbranden. Af laten koelen (niet met water)en dan met een barbecue reinigingsborstel af borstelen. Als laatste even in de vaatwasser en uw mandje ziet er weer uit of hij net uit de winkel komt. Dit karweitje duurt 10 minuten exclusief vaatwasser en hij is letterlijk brandschoon.

Cor (Gast)
Geplaatst op 23-06-2013 om 12:25

Beste Lobo,

Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat water niet bij 100 graden kan koken . Hoe lager de druk ( ga maar eens water koken op de Kilimanjaro ) hoe lager het kookpunt. Hoe hoger de druk b.v. 14,5kg /cm2 komt het kookpunt pas bij 195 graden Celsius.

werner (Gast)
Geplaatst op 07-10-2012 om 13:16

Geachte webmaster ,je schrijft dat er geen bacterie de hitte kan overleven ,mss heb je gelijk ,maar het gaat niet om de bacterie ,maar over het te vaak verhitte olie, als je dat niet optijd schoonmaakt is de olie te zwart en zeer slecht voor de gezondheid,want de olie is dan in principe verbrand en is daar bij ook nog kankerverwekkend,dat is het zelfde als verbrand vlees op de BBQ dat noemen ze PAX en is zeeeeer slecht om dat te vaak op te eten ,en eigenlijk alles wat te vaak verhit is geweest is altijd gevaarlijk voor de gezondheid ....Gr Werner

Ingrid (Gast)
Geplaatst op 04-09-2012 om 12:48

Had ook altijd het zelfde probleem met het schoonmaken van mijn friteuse. Al van alles geprobeerd zonder behoorlijk resultaat.
Nu vandaag het geprobeerd met Soda en een (reclame verwijderd door moderator) met zeep. eerst mandje en pan in het soda water laten inweken en daarna wrijf je met de (reclame verwijderd door moderator) alles er zonder problemen af ook de plastiek heb ik alles er kunnen af krijgen, wel opletten dat je de cijferkes er niet afschuurt ;-).
Je moet weten dat (reclame verwijderd door moderator) veel zachter is voor je spullen dan die groene sponsjes. zelfs het mandje blinkt terug !!!!!
Ik bak 14 beurten met de zelfde olie zoals op de verpakking vermeld staat en dan gaat ie weg,  de friteuse wordt dan schoongemaakt.

gerrit (Gast)
Geplaatst op 26-08-2012 om 12:28

beste mensen,een tip als je hem schoongemaakt heb en nieuwe olie erin, op 2 ltr. gooi en 1/4 ltr. olijfolie erbij, dan de volgende keer is het een makkie, beetje warmmaken olie eruit en schuursponsje met afwasmiddel de binnekant,en deksels in warm water. binnen 10min is de pan schoongemaakt.

eurostar75
Geplaatst op 22-08-2012 om 00:11

Het werkt echt heel goed met een blokje. Ik heb een aluminium friteuse. Als je het water perongeluk toch laat koken en je heb de pan tot max gevuld komt het met een hoop geborrel ineens omhoog. Dan heb je dus wel veel werk om de aanrecht weer schoon te maken. 


En als de pan dan weer blinkt, wrijf ik de buitenkant en deksel dun in met  olie. Zo kun je spetters makkelijker verwijderen.

jantje (Gast)
Geplaatst op 15-03-2012 om 23:49

garagezeep

Louisa (Gast)
Geplaatst op 19-09-2011 om 10:53

Ik he ook een tip ik zet altijd de pan in de afwasser
en dan krijgt men het ook zuiver alleen je moet dan wel waar de frituur olie heeft gestaan af doen met ontvetter van cif

Wjn85 (Gast)
Geplaatst op 12-07-2011 om 13:25

Vandaag voor het eerst met een vaatwastablet de friteuse schoon geprobeerd te maken.
Dat beviel mij niet zo.
Uiteindelijk op de 'ouderwetse' manier alle onderdelen laten weken in heet water met afwasmiddel (elek. onderdeel niet) en aan de gang met de schuurspons.
Totdat ik een roestvrijstalen pannensponsje in de kast vond.
Dat werkt echt super! Je hoeft amper te boenen en de pan is zo vetvrij.
Mijn friteuse heeft er nog nooit zo nieuw uitgezien (behalve de dag van aankoop dan).
Het elektrische onderdeel is nog wel een probleempje.

Tanja (Gast)
Geplaatst op 27-06-2011 om 12:13

Ik heb vanmorgen mijn frietketel schoongemaakt met een vaatwastablet. Op het eerste zicht kwam het vet goed af. Maar toen het water weer wat gekoeld was, bleek de hele rand zwart geworden te zijn . Nieuwe friteuse kopen?

C vd Berg (Gast)
Geplaatst op 03-06-2011 om 19:39

Ik las ergens:

Was na elk gebruik In ieder geval het mandje waardoor die alvast vrij blijft van vuile aanbaksels

alexandra (Gast)
Geplaatst op 21-01-2011 om 14:06

Het is niet zo lastig als het eruit ziet, ik gebruik al jaren de ovenreiniger van Mr. Muscle (spuitbus). Ik doe dan het warmte element uit de pan, spuit dan de binnen en buitenbak helemaal in en de deksel binnen en buitenkant laat het een paar minuten inweken en dan met een schuursponsje erover heen poetsten.

Het warmte element precies hetzelfde maar dan met een (oude) tandenborstel ipv spons werkt iets beter. De plastic bedieningspaneel maak ik met hetzelfde schoon maar hiervoor spuit ik wat ovenreiniger op een doek en dan afnemen.

Het mandje ook laten inweken en dan met een borstel poetsten. Het afspoelen doe ik wel gewoon onder de kraan en tijdens het afspoelen blijf ik nog even door poetsten zodat alle vet plekjes weg zijn.

Ps. wel heel goed afspoelen en bijvoorkeur handschoenen gebruiken, de oven reiniger is nog al agresief voor je huid.

Wil (Gast)
Geplaatst op 13-01-2011 om 13:05

je hebt maar twee dingen nodig om je frietpan weer spic en span te krijgen voor de metalen gedeelte gebruik je Active Pro kun je gwoon bij de supermarkt halen. En zoals al ergens eerder beschreven staat voor het plastic gebruik je mondwater met een schuursponsje. Het gereedschap wat je nodig hebt voor de mandjes is hele fijne stalen BBQ borstel die je tegenwoordig ook in de supermarkt kan kopen. Nu alleen nog zo ongeveer een halve dag vrij maken voor de frietpan en hij is weer als nieuw grtz Wil

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 07-01-2007
Hits: 182500
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Friteuse schoonmaken, frituurpan schoonmaken, friteuse reinigen, vet verwijderen friteuse