Volg ons via
 

Soep, bindmiddelen bereiden

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De volgende bindmiddelen kun je voor een soep gebruiken:

1. Vermicelli, rijst en macaroni
Werkwijze: Breng de vloeistof aan de kook. Voeg de (gebroken)vermicelli, rijst of macaroni toe en laat deze tegen de kook aan +/- 10 minuten gaar worden. 

2. Bloem of rijstebloem
Het binden met bloem kan op verschillende manieren gebeuren:
- Aangemengde bloem. Breng de vloeistof aan de kook en voeg er een klontje boter aan toe. Meng de bloem aan met weinig koud water tot een glad papje en giet dit onder goed roeren bij de kokende vloeistof. Laat het geheel nog 5 minuten doorkoken en regelmatig roeren.
- Aangemengde maar gebruinde bloem. Laat de bloem in een droge pan onder goed roeren licht bruin worden. Zeef de bloem en meng ze aan met koud water tot een glad papje. Breng de vloeistof aan de kook en giet het papje onder goed roeren bij de kokende vloeistof. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Regelmatig blijven roeren.
- Lichte roux. Smelt de boter, voeg bloem toe en roer dit door elkaar.  Voeg nu ineens voor elke 10 g bloem 1/2 dl vocht toe. Breng de massa roerende aan de kook en giet nu nog steeds al roerende de rest van het vocht toe. Laat de soep +/- 3 minuten doorkoken. Regelmatig blijven roeren.
- Bruine roux. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer dit door elkaar. Laat de bloem onder goed roeren bruin worden. Voeg daarna ineens voor elke 10 g bloem 1/2 dl vocht erbij. Laat de soep +/- 3 minuten doorkoken. Regelmatig roeren.

3. Gare peulvruchten en aardappels
Kook de gewassen en geweekte peulvruchten of de aardappelen gaar. Wrijf de peulvruchten of de aardappelen door een zeef. Breng de massa aan de kook en laat de soep 10 á 20 minuten zachtjes door koken. Af en toe roeren.

4. Binden met custard of maïzena

Maïzena is een natuurlijk bindmiddel, gemaakt van zuiver maïszetmeel. Maïzena heeft een neutrale smaak en kent vele gebruiksmogelijkheden. Het wordt o.a. gebruikt voor het binden van sauzen, soepen, jus, slinkgroenten en stoofschotels. Maïzena wordt ook gebruikt als basis voor zelfgemaakte vla of pudding.

Custard is de oorspronkelijke Engelse benaming voor een gladde vla, au-bain-marie gebonden met eieren. Tegenwoordig ook in poedervorm verkrijgbaar.

Let bij het binden met custard en maizena heel nauwkeurig op de gebruikte hoeveelheden. Gebruik je een beetje teveel custard, dan wordt je vla een pudding of nog dikker.

Gebruik je te weinig custard in verhouding met de melk, dan krijg je als resultaat melk met een smaakje.

 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 27-03-2005
Hits: 32167
Categorie: 
Kooktechnieken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig